Cumhuriyet’in 100.’üncü yılı anısına düzenlenen ve sanat danışmanlığını Leyla Kara’nın yaptığı “100 Sanatçı 100 Eser” sergisi İstanbul’un yeni sanat mekanı Galeri Eyüpsultan’da sanatseverlere kapılarını açtı.

100. YILA YAKIŞIR BİR TÜRKİYE MOZAİĞİ

Cumhuriyetin 100. yılını coşkuyla kutlamak ve bu özel dönemi Eyüpsultan’ın maneviyatı ve sanatın büyüleyici dünyasıyla birleştirmeyi amaçlayan “100 Sanatçı 100 Eser” sergisi birbirinden farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları ağırlıyor.

Türk resminin öncü ressamlarının yer aldığı “Bilenlere Selam Olsun” adlı açılış sergisinin devamı niteliğini de taşıyan yeni sergide Avni Arbaş, Ferruh Başağa, Üsküdarlı Cevad, Naile Akıncı gibi ressamların eserlerinin yanı sıra, hat geleneğimizi bugüne taşıyan mini bir seçki de bulunuyor.

Munissa Guli'nin "Bir Kadın Hikayesi" sergisi Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi'nde Munissa Guli'nin "Bir Kadın Hikayesi" sergisi Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi'nde

Galeri Eyüpsultan, yüzyıllık mirasımıza Cumhuriyetimizin yüzyılının resim sanatına kattıklarına tanıklık eden, bu anlamlı sergide resimden, gravüre, hattan, kaligrafiye, tezhipten, ebru sanatına 100. yılına yakışır bir Türkiye mozaiği ile birbirinden değerli eserler ve sanatçılara ev sahipliği yapacak.

Eyüpsultan Belediyesi'nin titiz restorasyon ve tasarım çalışmaları sonucu bölgeye yeniden kazandırılan ikinci dereceden tarihi eser olan tescilli konak, geçmişte kültür evi, ticarethane, eğitim gibi birçok hizmette kullanıldı.

“GALERİ EYÜPSULTAN KÜLTÜREL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞININ EN GÜZEL ÖRNEĞİ”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Burada 1900’ün başlarında inşa edilmiş tarihi bir konağın restore edilerek bir sanat merkezine, bir kültür evine dönüştürülmüş olmasını, İstanbul için kültürel belediyecilik anlayışının güzel bir örneği olarak kabul ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Eyüpsultan İstanbul için de bizim tarihimiz için de müstesna bir yeri olan şehirdir, fetih gören, İstanbul’un manevi yükünü almış olan ilçemizdir. Bu anlamda her sokağında tarihin, kültürün, medeniyetin, geçmişimizin izlerinin var olduğuna, bugün de canlı bir şekilde yaşadığına şahidiz.”

“HEM İSTANBUL HEM DE ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM”

Buradaki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının hem Eyüpsultan hem İstanbul hem de ülkemiz için büyük bir kazanım olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Çünkü şunu biliyoruz ki bugün yeni gördüğümüz her şeyin aslında bir geçmişi vardır. Bu bina da bunu bize hatırlatıyor. Böylece bizim tarihi yapıları ortaya çıkarmamız sadece fiziki mekanların restorasyonu anlamına gelmiyor. Aynı zamanda tarihte sahip olduğumuz değerlerin, kültürün, birikimin de bugüne aktarılmasına, bugünden de yarına bir köprü kurulmasına vesile oluyor. Burada tanınmış, sahasında fevkalade önemli eserler ve izler bırakmış olan sanatçı arkadaşlarımızın, dostlarımızın bir araya getirilen eserlerinden oluşan bir seçkiyi birlikte ziyaret edeceğiz. Bu mekanın sadece bu sergi dolayısıyla değil, bundan sonra ev sahipliği yapacağı kültürel ekinlikler dolayısıyla da şehre değer katacağını görüyorum, umut ediyorum. Eyüpsultan’a ve şehrimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“EYÜPSULTAN’DA SANATA DAİR HER ŞEYİ PAYLAŞMAYA GAYRET EDECEĞİZ”

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, “Başkaları başka şeyler söyleyebilir ama biz de burada kendi sanatımızı, milli kültürümüzü geçmişten geleceğe ne varsa hepsini yeni nesillerin tamamına aktaralım istedik. Cumhuriyetin 100. yılını yeni nesillere aktarmak zorundayız. Önümüzdeki yüzyılları daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye’nin oluşturulması için bin yıllık Türk tarihini bu millete, bu çocuklara doğru aktarmamız lazım. Biz geçmişten geleceğe bir köprü kurmaya gayret ettik. Galeri Eyüpsultan da bunlardan bir tanesi.

İstanbul’un bu yakasında bu küçük lokasyonda sanata dair, sanata değen her şeyi sizlerle paylaşmaya gayret edeceğiz.

İnşallah bu sergiden sonra da Mart ayının başında sizleri hat sanatıyla buluşturacağız” diye konuştu.

Kaynak: WOLA