28. İstanbul Tiyatro Festivali, 19 tiyatro, performans ve dans gösterisinden oluşan 44 gösterimi ile 30 bine yakın izleyiciye ulaşarak başarıyla tamamlandı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 19 tiyatro, performans ve dans gösterisinden oluşan 44 gösterimi ile 22 Ekim - 19 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu. Festival, toplamda yaklaşık 30 bin izleyiciye ulaşarak büyük bir ilgi gördü.
Festivalde, izleyiciler klasik tiyatro eserlerinden yenilikçi yorumlara, Japon butoh dansından dramatik yapımlara kadar geniş bir yelpazede sahne sanatlarıyla tanıştı. Festival, uluslararası ünlü yönetmenlerin ve koreografların eserlerine ev sahipliği yaparken, aynı zamanda Türk tiyatrosunun genç kuşak temsilcilerine de yer verdi. Bu yılki festivalin açılışını, edebiyatımızın önde gelen isimlerinden Melih Cevdet Anday’ın "Müfettişler" adlı eseri yaptı.
Festival, edebiyatımızın büyük dehalarından Melih Cevdet Anday’ın Müfettişler adlı eserinin açılışla sahnelenmesiyle dikkat çekti. Gösteriler, klasik eserlerden yenilikçi yorumlara, Japon butoh dansından güçlü dramatik yapımlara kadar geniş bir yelpazede sunuldu. İzleyiciler, dünyaca ünlü yönetmen ve koreografların eserlerine tanık olurken, yerli sahnede de yepyeni yapımlarla buluştu.
Yerli yapımlar arasında, Şahika Tekand, Yiğit Sertdemir, Özen Yula ve Selin Şenköken gibi önemli isimlerin eserleri, festivalde ilk kez izleyiciyle buluştu. Ayrıca, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ile desteklenen "Haberci" ve İKSV Genç Sanatçı Fonu’yla sahnelenen üç yeni oyun festivalde dikkat çekti.
Bu yıl festival, kadın bakış açısının ve üretiminin ön plana çıkarıldığı "Bu İşte Bir Kadın Var" başlıklı bir bölümle dikkat çekti. Selin Şenköken’in yönetmenliğinde Henrik Ibsen’in Nora eserini sahneye taşıyan yapım, kadın ve erkek arasındaki toplumsal rollerin sorgulandığı önemli bir gösteri oldu. Ayrıca, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kutlamaları vesilesiyle Japon butoh dansının büyük ustası Ushio Amagatsu da sahne aldı.
Yerli sahne için de önemli prömiyerler gerçekleştirildi. Yiğit Sertdemir’in Bagajdaki Balta adlı yapımı, Ebru Nihan Celkan ve Nagihan Gürkan’ı bir araya getiren Loop gibi projeler, festival izleyicisiyle buluştu. Ayrıca, yeni arayışları temsil eden Linçler ve Dudaklar gibi çarpıcı yapımlar da festivalin önemli bölümlerini oluşturdu.
Festivalin sonunda, tiyatro sanatına katkıları dolayısıyla Müjdat Gezen’e Onur Ödülü verildi. Festivalin bir diğer önemli etkinliği ise Genco Erkal anma toplantısıydı.
İstanbul Tiyatro Festivali, sahne sanatlarının geleceğine yön veren isimlerle tanışma fırsatı sunarak, sanatseverlere unutulmaz anlar yaşattı.