Teknoloji

30 dil destekleyen Türkiye’nin ilk yerli çeviri platformu "Transleyt" kullanıma sunuldu

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark bünyesinde Aicoor tarafından geliştirilen “Transleyt”, Osmanlıca dahil 30 dilde çapraz çeviri, sadeleştirme ve transkripsiyon hizmeti sunuyor.

Abone Ol

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark bünyesinde Aicoor tarafından geliştirilen “Transleyt”, Osmanlıca dahil 30 dilde çapraz çeviri, sadeleştirme ve transkripsiyon hizmeti sunuyor.

Aicoor Bilgi Teknolojileri tarafından AR-GE çalışmaları yürütülen platform, küresel iletişimi kolaylaştırma misyonuyla tasarlandı.

Transleyt, metin, doküman ve resim formatlı içerikleri hassas ayarlarla çevirme yeteneğine sahip. Platform, Türkçe, Osmanlı Türkçesi, İngilizce, Arapça, Bengalce, Çince (basitleştirilmiş ve geleneksel), Danca, Flemenkçe, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Hintçe, Macarca, Endonezce, İtalyanca, Japonca, Korece, Malayca, Norveççe, Lehçe, Portekizce, Rusça, İspanyolca, İsveççe, Tagalogca, Tayca, Ukraynaca ve Vietnamca dillerinde çapraz çeviri yapabiliyor.

Ayrıca ses dosyalarının deşifresini ve taranmış PDF dosyalarını OCR teknolojisiyle aranabilir hale getirme özelliğine de sahip.

Transleyt, eski Türkçe metinleri de günümüz Türkçesine sadeleştirme yeteneği sunarak, dilin farklı dönemlerine uyum sağlıyor.

TIKLA - ÇEVİRİ YAP

Kurucu Sadi Özgür, platformun, dil ve kültür hazinesine önemli katkılarda bulunacağını belirtti. Ayrıca, platformun çeşitli yapay zeka modelleri ile yüksek doğruluk oranlarına ulaştığını ve 15. yüzyıldan günümüze kadar olan metinleri başarıyla sadeleştirebildiğini ifade etti.

Özgür, kullanıcıların Osmanlı Türkçesi’nden 30 dile doğrudan çeviri yapabileceklerini ve akademik camiada geniş bir kullanım alanına sahip olacağını belirtti. Platform, çeviride bağlama duyarlılığı, üslup ve alan seçeneği sunarak, özellikle akademik ve profesyonel kullanıcılar için özelleştirilmiş çözümler sunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Cem Duran, platformun gelişim sürecinin 6-8 ay sürdüğünü ve üniversitenin bu platformu öğrenciler ve akademisyenler için kullanımına sunmayı planladığını belirtti. Yurt içindeki başarılarının ardından, ilerleyen dönemde uluslararası pazara açılmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.