Allianz Trade'in güncel raporuna göre, 2024'ün ilk yarısında 1,5 yıllık ticari durgunluktan çıkıldı. Ancak yüksek faiz oranları ve kemer sıkma devam edecek.

Allianz Trade, 2024 yılına ilişkin Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyerek, küresel ekonomideki ticari durgunluğun sona erdiğini duyurdu. Rapora göre, bazı sektörlerdeki iyileşmeler sürerken, yüksek faiz oranlarının uzun bir süre daha devam edeceği öngörülüyor. Şirketler, yeniden stok yapmaya başladı ve bu durum küresel ticaretteki toparlanmayı desteklemesi bekleniyor.

Allianz Trade ekonomistleri, 2024 yılının ikinci yarısında jeopolitik gerilimlerin, ekonomik büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtiyor. Bu riskler arasında ABD’de korumacılığın artma ihtimali, Avrupa'daki siyasi belirsizlikler ve devam eden çatışmalar yer alıyor. Ekonomistler, bu senaryonun küresel büyümeyi yüzde 1,5 puan, enflasyonu ise 1 puan artırabileceğini vurguluyor.

Sürdürülebilir yaşam için karikatür çizdiler Sürdürülebilir yaşam için karikatür çizdiler

2026 yılına kadar büyüme beklentisi ise yüzde 2,8 seviyesinde, bu da istikrarlı ama yüksek olmayan bir büyüme öngörüsü anlamına geliyor. ABD’nin ekonomik büyümesinin yavaşlamasına rağmen, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin öncüsü olmaya devam edeceği belirtiliyor. Bununla birlikte, Almanya’nın ekonomik zorluklarının süreceği ve ancak 2024 sonunda resesyondan çıkacağı ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, mali konsolidasyonun gündeme geleceği ve bu durumun GSYH büyümesi üzerinde negatif etki yaratacağı belirtiliyor. Uzmanlar, vergi artışları ve harcama kesintilerinin daha olası olduğunu vurguluyor.

Enflasyonun 2025 yılı ilk yarısında yüzde 2 hedefine ulaşması bekleniyor. Yaz aylarında düşüş gösteren enflasyonun, enerji ve mal fiyatları ile birlikte genel enflasyonu aşağı çekmesi bekleniyor.

Son olarak, şirketlerin mevcut stoklarını eriterek toparlandığı ve küresel ticaretin 2025-26 yıllarında yüzde 3 oranında artacağı öngörülüyor. Ancak bu artış, uzun vadeli ortalamanın altında kalacak. Euro Bölgesi’nin sabit sermaye yatırımları, salgın öncesi seviyelerin yüzde 7 altında kalmaya devam ediyor, bu da ABD ve İngiltere gibi ülkelerin gerisinde kaldığını gösteriyor.

Kaynak: WOLA