ÇAGEV sanatla iyileştiriyor ÇAGEV sanatla iyileştiriyor

Allianz Trade'in raporuna göre, 2024 yılında küresel ticari iflasların yüzde 11 artması bekleniyor; Türkiye'de ise iflas oranı yüzde 20 artacağı tahmin ediliyor.

Allianz Trade, Küresel İflas Raporu’nu yayınladı ve 2024 yılında küresel ticari iflasların yüzde 11 oranında keskin bir artış göstermesinin beklendiğini açıkladı. Rapora göre, bu artışın ardından 2025 yılında iflas oranlarının yüzde 2 daha yükselebileceği öngörülüyor. Çoğu büyük ekonominin GSYH’leri, küresel toplamın yarısından fazlasını oluştururken, birçok ülkede iflasların çift haneli oranlarda artacağı vurgulanıyor.

Önceki tahminlerinde küresel iflasların 2024 yılında yüzde 9 artmasını bekleyen Allianz Trade, son gelişmeler ışığında bu tahmini 2 puan artırarak yüzde 11'e çıkardı. Raporda, ABD'de 2025 yılında iflasların yüzde 12, Almanya’da ise yüzde 4 artması bekleniyor. Fransa ve Birleşik Krallık'ta ise iflas seviyelerinin 2026 yılına kadar daha ılımlı rakamlara gerileyeceği öngörülüyor.

Türkiye, yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlama ile başa çıkmak zorunda kalan iki büyük pazardan biri olarak belirtiliyor. Türkiye’de iflas oranının geçen seneye göre yüzde 20 artacağı rapordai tahmin ediliyor.

Allianz Trade CEO'su Aylin Somersan Coqui, ticari iflaslardaki artışın durgun küresel talep, jeopolitik belirsizlikler ve dengesiz finansman koşullarından kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca, pandemi ve enerji krizi sırasında şirketleri koruyan desteklerin kalkmasıyla "birikmiş" iflasların ortaya çıkacağını vurguladı.

Raporda, düşük faiz oranlarının şirketler için borçlanma maliyetlerini azaltabileceği belirtilse de, bu durumun mali zorlukları tam olarak çözemeyeceği vurgulanıyor. Allianz Trade iflas araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle, mevcut ekonomik ortamda şirketlerin borçlarını azaltmaya ve yüksek faiz oranlarına uyum sağlamaya başladığını belirtti.

Genel olarak, inşaat, perakende ve hizmet sektörleri iflaslardan en çok etkilenen alanlar olarak öne çıkıyor. 2024 yılında yaşanacak iflas artışlarının, istihdam üzerinde de olumsuz etkileri olması bekleniyor.

Kaynak: WOLA