Bedri Baykam, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunu Mustafa Kemal bir kültür devrimi üzerine inşa ediyor. Doğruyu söylemek durumundayım. Maalesef hükümetlerimiz, bizi temsil eden partilerimiz bunun bilincinde değil.” dedi.

TELE1'de yayınlanan Nilüfer Bıyıklı’nın Başka Sohbetler programına katılan Ressam Bedri Baykam, “Bütün belediyelerden, hükümetlerden rica ediyorum. Zannetmeyin ki yalnız AKP hükümetini eleştiriyorum. Atatürk ve İnönü dönemlerinden sonra o kadar farklı hükümet geldi. Onlarda kaç modern sanat müzesi açtılar soruyorum. Kaç çağdaş sanat müzesi açtılar.

Atatürk’ün o dönemde olmayan bütçesiyle, savaştan yeni çıkmış milli mücadelesini yeni vermiş bir ülkenin olmayan bütçesiyle sanata ayırdığı emek, zaman, para, bütçe. Onları bu günkü bütçeye oranlasanız yüz milyonlarca, milyar dolar eder. Atatürk’ün verdiği önem, destek, operaya, tiyatroya, görsel sanatlara, sinemaya gelişmesi için harcadığı para. Çünkü sanatın önemini biliyor. Ülkelerin muasır medeniyetler seviyesinde kendini göstermesinin sanata bağlı olduğunu biliyor.

Özgür Özel, sanatçı, yazar ve gazetecileri Esenyurt'ta nöbete çağırdı. Özgür Özel, sanatçı, yazar ve gazetecileri Esenyurt'ta nöbete çağırdı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin esas doğuşunu zaten Mustafa Kemal bir kültür devrimi üzerine inşa ediyor. Bunun esas yansımasını sanat olacağını biliyor. Maalesef hükümetlerimiz bunun bilincinde değil. Partilerimiz bunun bilincinde değil. Bizi temsil eden partilerde bunun bilincinde değil. Doğruyu söylemek durumundayım. Siyasi partiler sanatı bir öncelik olarak görmüyorlar. Belki oyla az bağdaştırdıkları için mi? Veyahut ta şu anda başka dertlerimiz var bu öncelikli değil dedikleri için mi?

1922’de, 1923’te Atatürk buna benim önceliğim kültür devrimi sanat ve sanatın her dalı dediği zaman ve bunu yaşama geçirdiği zaman İran şahının önünde yetişecek diye ilk operayı siparişi verdiği zaman rahmetli Semiha Berksoy bana anlatmıştı. Provalara gelişini, heyecanını vs şimdi bu bir kalp, aidiyet, sanata olan tutku ve sevgi meselesi.

Bende bunu şöyle anlatıyorum. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni 1923’te kuruyor ama bundan önce en az 15 yıl cephelerde savaşırken, akşam yatarken, notlarını alırken, devamlı nasıl bir ülke, nasıl kadın hakları, nasıl bir hukuk, nasıl bir sanat, nasıl bir bulvarlar, nasıl bir dil, nasıl bir giyim kuşam vs. hepsini hazırladığı ve kafasında o büyük tabloyu çizdiği için o büyük resmi yaptığı için Atatürk 15 yıla bütün mucizeleri sığdırabildi.” dedi.

Kaynak: WOLA