Anadolu’nun tarihi, kültürel ve kentsel mirasını koruma misyonuyla faaliyet gösteren ÇEKÜL Vakfı, 34 yılda 400’e yakın kent müzesinin kurulmasına katkıda bulundu.

ÇEKÜL Akademi, bu süreçte yerel yönetimlere sunduğu eğitimlerle önemli bir rol oynadı. 2024 yılı itibarıyla 8 yeni eğitim programı sunmayı planlayan vakıf, kültürel mirasın korunması konusunda yerel yönetimlere destek vermeye devam ediyor.

ÇEKÜL Vakfı, kent müzeleri ve arşivlerinin kurulumu sırasında fiziki yapılar dışında, müze koleksiyonlarının oluşturulması ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun işletme süreçleri konusunda da destek sunuyor.

Bu kapsamda, ÇEKÜL Akademi 2009 yılında kurulduktan sonra, kültürel koruma, alan yönetimi, müzecilik ve UNESCO normları gibi geniş bir yelpazede eğitimler sunuyor. Eğitimler, Tarihi Kentler Birliği Eğitim Programları çerçevesinde, kültürel ve kentsel koruma alanında görevli teknik uzmanlara yönelik olarak düzenleniyor.

ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, yerel yönetimlerin kültürel miras koruma çalışmalarında attıkları adımları takdirle karşıladıklarını belirtti. Eren, “Ülkemizin kültürel ve kentsel miras zenginliğinin korunması için bütüncül bir koruma anlayışı şart. ÇEKÜL Akademi olarak yerel yönetimler ve diğer paydaşlarla iş birliği yapıyoruz. Şimdiye kadar 400’ün üzerinde kent müzesinin kurulmasına katkı sağladık ve eğitimlerimizle yerel yöneticilere kılavuzluk ediyoruz” dedi.

Refik Anadol imzalı Türkiye’nin ilk kalıcı yapay zeka sanat eseri gençlerle buluşuyor. Refik Anadol imzalı Türkiye’nin ilk kalıcı yapay zeka sanat eseri gençlerle buluşuyor.

ÇEKÜL Akademi, çeşitli eğitim programları sunarak yerel yönetimlerin kent müzelerini çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak planlamalarına ve işletmelerine yardımcı oluyor. Eğitimler arasında kültürel ve kentsel koruma, alanda eğitimler, bölgesel kentsel koruma, kentler ve müzeleri programları, UNESCO ve yerel yönetimler eğitimi ile alan yönetimi eğitimleri yer alıyor. Bu programlar, katılımcılara teorik bilgi ve pratik uygulama fırsatları sunarak, kültürel mirasın etkin korunmasını amaçlıyor.

Kaynak: WOLA