6G, dünyada bilginin iletim biçimini temelden değiştirebilir. Çin, örneğin Almanya'nın 2030 yılına değin başarmayı planladığı 6G test iletim teknolojisine sahip bir test ağını başlatmayı şimdiden başarmış bulunuyor.

Beijing Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesi'nden bir ekip, 10 Temmuzda, geleceğin iletim standardına ilişkin başarılı bir alan testini gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu bağlamda kapasite, kapsama alanı ve etkinlik gibi önemli göstergelerde 10 kat kadar verim artışı saptandığı belirtildi. Aynı zamanda 6G'den 4G ve 5G teknolojilerine aktarma olanağının da bulunduğu kanıtlandı.

5G tekniği üzerine kurulu olan 6G teknolojisi hem daha hızlı veri aktarımı vadediyor, hem de daha az gecikme ve aynı anda çok sayıda cihazla çalışma olanağı sağlıyor. Bu ise, nesnelerin interneti ve akıllı kentler açısından belirleyici bir avantaj. Araştırmacıların bildirdiklerine göre bu teknoloji, bilgiyi bundan böyle nasıl ileteceğimizi ve kullanacağımızı temelden değiştirme potansiyeline sahip.

Beijing Üniversitesi'nde alan testi, salt bir veri iletim tekniğinin ötesindeki bir teorik model olan anlamsal iletişime de odaklandı. Örneğin bu yolla salt bir kedi görüntüsü iletme yerine "kedi" kavramı iletilecek. Beijing Üniversitesi Profesörü Zhang Ping, yapay zekanın iletişime entegre edilmesinin, 6G'nin potansiyelini bütünüyle kullanmak için belirleyici olacağı görüşünde.

İlk 6G ağ testi, altıncı kuşak mobil iletişimin temel teknolojilerini, erken bir aşamada esasından araştırmak ve doğrulamak açısından önemli bir temel taşına ulaşılmasını sağlamıştır. Şimdi tekniğin standardizasyonu gerekiyor. Çin de, daha önce 5G konusunda olduğu gibi, bu konuda da spesifikasyonların belirlenmesinde öncü rolü oynamak niyetinde.

Çocukların yarısından fazlası şiddet içerikleriyle karşılaşıyor Çocukların yarısından fazlası şiddet içerikleriyle karşılaşıyor

Çin Halk Cumhuriyeti, Kasım 2019'da, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla, bir 6G araştırma ve geliştirme çalışma grubu kurdu. Çin, 6G standardını 2025 yılına değin geliştirmeyi ve 2030 yılında da ticari işletime sokmayı planlıyor.

Kaynak: Hibya Haber Ajansı