Şile Bezi’nden adını alan 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, yıllardır yörenin ekonomisine ve sanatına katkıda bulunan bir geleneğe ev sahipliği yaptı!

Manisa’nın sanat vizyonu uluslararası arenaya taşındı Manisa’nın sanat vizyonu uluslararası arenaya taşındı

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın da katılımıyla tarihi Kumbaba Otel’de gerçekleşen Şile Bezi dokuma ritüelinde katılımcılar, bu kıymetli ürünün emek dolu yolculuğuna tanıklık ettiler.

Şile Bezi’nin dokunmasının ön hazırlık aşamasından yöresel motiflerle bezenmesine kadar tüm sürecin izlenebildiği renkli etkinlik, hem belde halkından hem de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Şile Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, bu yıl 35. kez Şile’nin eşsiz atmosferinde katılımcılarını ağırlıyor. Yeni enerjisi ve içeriğiyle, Şile’yi eski festival günlerine döndürmeyi hedefleyen 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, beldenin en önemli unsurlarından biri olan coğrafi işaretli Şile Bezi’nin geleneksel ve emek dolu hikâyesine ise ayrı bir önem veriyor.

Yüzyıllardır süregelen tarihiyle Şile Bezi, kültürlerin ve değerlerin bile yok olmaya başladığı günümüz dünyasında varlığını devam ettirebilen el emeği ve özel sanat ürünlerinden biri. Şile’nin, el emeği ve geleneksel dokuma tekniklerinin önemini vurgulayarak Türk kültürüne ve sanatına değerli bir katkı sunan göz alıcı bezleri, kültürünü kaybetmeden, değerlerini koruyarak el yapımı eski dokuma tezgâhlarında saf pamuk ipliği ile dokunmaya devam ediyor.

35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 1 Ağustos Perşembe günü tarihi Kumbaba Otel’de gerçekleşen Şile Bezi dokuma ritüeli, su ve pamuk çilelerinin buluştuğu ön hazırlık aşamasıyla başladı. Un çorbasında kaynatılarak güçlenen ipliklerin haşıllama sürecinin ardından gelen tahar aşamasında, ipliklerin hünerli ellerle tezgâhta hazırlanışı gösterildi. Daha sonra kara tahtalarda dokuma işlemini ve çözgü ipliklerinin dönüşümünü izleyen katılımcılar, Şile’nin az tuzlu sularında yıkanan ve altın sarısı kumlarında kurutulan bezin, özgün dokusunu nasıl kazandığına doğrudan tanıklık ettiler. Son olarak, Şileli kadınların ellerinde nakışlanan ve yöresel motiflerle bezenen Şile Bezi’nin kıymetli bir ürüne dönüşme sürecinin anlatıldığı etkinlik, Şile Bezi’nin, emeğin ve doğanın harmanlandığı bir sanat eseri olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

29 Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlenen 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, konserler, söyleşiler, atölyeler, tiyatro oyunu, defile gibi birçok etkinlikle renkli bir program sunuyor. Festival; Enstitü İstanbul İSMEK, Mey|Diageo, Kale Şile, Işık Üniversitesi, Gönen Otel, The Sign Otel, Değirmen Otel, Uçar Royal Otel, Şira Restoran, Kuaför Yasin& Devrim, REptur Gayrimenkul, Marin Balık, Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği ve Lilyum Pastanesi’nin destekleriyle gerçekleşiyor.

1984 yılından bu yana, ara yıllarda doğal afet ve savaş gibi nedenlerle ertelenmiş olsa da 35 yıldır devam eden Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile’nin değerlerini, kültürünü, kültürel mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlayan festival aynı zamanda Şile’nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırıyor. Hem yerel hem de uluslararası düzeyde katılımcıları ağırlayan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, yerel geleneklerin ve el sanatlarının korunmasını, toplumsal farkındalığın artmasını ve yeni kültürel ifadelere olanak sağlamayı hedefliyor.

PROGRAM

2 Ağustos Cuma

18.00             İsmek Müzik Eğitmenleri Konseri / Kent Meydanı

19.45             İsmet Ay Anısına Söyleşi – Mustafa Alabora, Müjdat Gezen, Haldun Dormen /

                     Amfi Tiyatro

20.45             Tiyatro: “Bir Baba Hamlet” / Amfi Tiyatro

22.00             Konser: Volkan Konak / Festival Alanı

3 Ağustos Cumartesi

21.00             Uluslararası Dans Grubu Gösterisi

22.00             Konser: Gazapizm / Festival Alanı

4 Ağustos Pazar

19.00             Cemil İpekçi ile Gelenekten Geleceğe Şile Bezi Söyleşisi – Moderatör: Mutlu Ulusoy /

                     Festival Alanı

20.30             Ağva Collection Defile / Festival Alanı

22.00             Konser: Sıla / Festival Alanı

10 Ağustos Cumartesi

22.00             Konser: Atiye / Ağva

11 Ağustos Pazar

22.00             Konser: Melek Mosso / Ağva

Kaynak: WOLA