İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak İstanbulluları ağırlayan Taksim Maksemi, Osmantan Erkır ile İBB Atatürk Müzesi’nin katkılarıyla oluşturulan çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştürüldü.

PTT Pul Müzesi 513 bin ziyaretçiyi ağırladı PTT Pul Müzesi 513 bin ziyaretçiyi ağırladı

Padişah I. Mahmud tarafından 1732-33 yılları arasında inşa ettirilen Taksim Maksemi, yüzlerce yıl şehrin su ihtiyacının karşılanmasında etkin rol üstlenen önemli bir Osmanlı mirası yapısı. İBB Miras, uzun süreli tanıklığı içinde dayanıklılığını yitirmeye başlayan tarihi yapıyı, güçlendirme uygulamalarıyla koruma altına alırken, özgün dokusunu da açığa çıkardı.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Taksim Cumhuriyet Meydanı’na armağan edilen ve son yıllarda İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak İstanbulluları ağırlayan Taksim Maksemi, çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştürüldü.

Cumhuriyet'in değerlerini ve kazanımlarını yansıtan kapsamlı içeriğiyle Kurtuluş’tan Kuruluş’a uzanan bir Cumhuriyet yolculuğu sunan müze; Osmantan Erkır ile Şişli’deki İBB Atatürk Müzesi’nin değerli katkılarıyla oluşturulan; Atatürk’ün müşir üniforması, çizmesi, triko süveteri, kalpağı gibi kişisel eşyalarını içeren koleksiyonuyla da ziyaretçileri için özel bir deneyim mekanı olmayı amaçlıyor.

Cumhuriyet Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

İBB, Osmanlı su mirası Taksim Maksemi’ni ‘Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştürdü. Taksim Cumhuriyet Meydanı’nın merkezindeki müzenin açılışını gerçekleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İmparatorluktan Cumhuriyete uzanan bu tarihin her safhasını değerli biliriz, değerli buluruz ve bunun bugünkü temsilcileri olarak da insanlarımıza yakışan, sadece şehrimizin insanlarına değil, sadece milletimize değil, bütün insanlığa yakışan güzel bir şekilde onu yaşamak ve yaşatmak bizim en büyük sorumluluğumuz. Taksim'e yeni bir değer katmanın, insanların buraya gelmesine, tam da Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına yakışan yeni bir buluşma alanını katmanın da gururunu yaşıyoruz” dedi.

“İBB MİRAS, İBB’NİN ÇOK ÖZEL MARKALARINDAN BİRİSİ OLDU”

Kendi dönemlerinde oluşturdukları İBB Miras markasının önemine ve çalışmalarına dikkat çeken İmamoğlu, “İBB Miras, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin çok özel markalarından birisi oldu. Artık yüzlerce değil, binlerce diyeceğimiz tarihi alanlara, tarihi anılara, tarihi belgelere, tarihi eserlere sahip çıkan bir sahaya, bir markaya dönüştü. Bu kavramıyla çok önemli. Geliştikçe gelişiyor.” dedi.

Kaynak: WOLA