Resminin konusunu yine resmin kendi bileşenlerini sorgulayarak oluşturan Ebru Uygun, bu kez üretim pratiğinin odağını tuval yüzeyinin ötesine taşıdığı son dönem işleriyle izleyici karşısına çıkıyor.
İlk dönem çalışmalarında tuvalin parçalanarak tuvali örttüğü, içe doğru kapanan jestler, yerini yeni çalışmalarında içten dışa doğru bir hareketle oluşturduğu bağlamı kavramsal bir düzlemden koparıp gözle görünür kılıyor.
Islak Işık sergisinde kuşbakışı görme beklentimize çelme takan bir hareketle mekân algımızı yeniden kurgulayan Ebru Uygun, ışığın resmi gösteren değil resme ait olan bir eleman olarak var olduğu eserleri bir araya getiriyor.
Sergide yer alan resimler kendi bünyesi içerisinde birikme, tortulanma, parçalanma, bozulma, kırılma, iyileşme, dönüşme gibi süreçlerden geçerek bir durumdan başka bir duruma ve belki de ondan hiç beklenmeyen referansların ihtimallerine kapı aralıyor.
Çimento, alçı, fayans, tutkal gibi malzemeler pigmentlerle buluşarak tuval bezinin içerisinde kendi “pıhtılarını” yaratıyor; Ebru Uygun bu birikerek taşlaşan topografyaları yatay düzlemden kurtararak zeminin oryantasyonuyla oynuyor. Bu zemin kayması tıpkı zihnin bir yol bulup kendini aşina imgelere sürüklemesi gibi bizleri bir manzaranın parçalarına baktığımıza ikna ediyor.
Uygun’un hiçbir zaman ve mekâna ait olmayan yüzey manzaraları, beden hareketlerinin yüzeye çarpıp donan, nadasa bırakılıp dönüşen birer yansıması niteliğinde.
Uygun’un kanvasa müdahalesiyle başlayan ve malzemenin yönlendirmesiyle son şeklini alan resimleri izleyiciye her bakışta kendi manzarasını yaratma imkânı sunuyor.
Ebru Uygun’un Islak Işık adlı kişisel sergisi 29 Ocak’a kadar Dirimart Dolapdere’de ziyaret edilebilir.