Sergi

“Exitium – Yok Oluş” sergisi, Antalya'da iklim krizini anlatıyor

Muratpaşa Belediyesi'nin Doç. Dr. Handan Dayı'nın küratörlüğünde düzenlediği sergi, Antalya'nın iklim krizinden nasıl etkileneceğini yapay zeka görselleriyle gözler önüne seriyor.

Abone Ol

Muratpaşa Belediyesi'nin Doç. Dr. Handan Dayı'nın küratörlüğünde düzenlediği sergi, Antalya'nın iklim krizinden nasıl etkileneceğini yapay zeka görselleriyle gözler önüne seriyor.

Muratpaşa Belediyesi'nin düzenlediği +0.5 Akdeniz'in Geleceği Çevre Çalıştayı, "Exitium – Yok Oluş" sergisiyle büyük ilgi topladı. Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sergi, iklim krizinin yıkıcı etkilerini yapay zeka tarafından oluşturulmuş çarpıcı görsellerle Antalya'nın geleceğini yeniden düşünmeye davet etti.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Dayı'nın küratörlüğünde hazırlanan sergide, Antalya'nın iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanması beklenen değişimler görsel olarak sergilendi. Sergide, Konyaaltı Sahili'nde su seviyesinin yükselmesiyle kıyıların tahribatı, Side Apollon Tapınağı'nın dev dalgalarla yıkımı ve Falez sahilinde insan etkisi ve doğanın tepkisi dramatik bir şekilde anlatıldı.

Çalıştayda ayrıca "Kabuksal Döngü" sergisi de dikkat çekti. Sevda Kesim'in küratörlüğünde, çekirdek, nar ve yumurta kabuğu gibi doğal malzemelerle insan müdahalesinin yerkabuğunda yarattığı dönüşüm vurgulandı. Bağımsız Sanat Hareketi sanatçıları ise atıklardan dekoratif ürünler yaparak çevre bilincini artırmak amacıyla "Gazoz Ağacı" ve "Atık Atölyeleri" sergilerini sundu.

Çalıştayda, Antalya Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı (ANTÇEV), TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Çevre Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Derneği (GENÇ ÇETADER) de atölye çalışmalarıyla yer aldı.

İklim krizine karşı çözüm önerilerinin tartışıldığı bilimsel oturumlar da ilgiyle izlendi. Katılımcılar, su kıtlığı, doğal afetler, enerji krizi gibi sorunlarla başa çıkmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme, deniz suyu arıtma sistemleri geliştirme, tarımda yeni gübreleme teknikleri ve atık geri dönüşümünü yaygınlaştırma gibi projeleri öne çıkardılar. 2050 yılına yönelik sürdürülebilir çözüm önerileri ise gelecekteki çevresel tehditlere karşı umut verici bir yaklaşım sundu.