Prof. Dr. Yusuf Kaplan, Kant’ın felsefede yaptığı şeyle Bach’ın müzikte yaptığı şey aynıdır. Prof. Dr. Yusuf Kaplan, Kant’ın felsefede yaptığı şeyle Bach’ın müzikte yaptığı şey aynıdır.

Filistin asıllı İngiliz yönetmen Farah Nabulsi 11'inci Boğaziçi Film Festivali’nde yaptığı konuşmada, “Bence sanatta en önemli şey “ben kimim?” diye düşünebilmek.” dedi.

11'inci Boğaziçi Film Festivali’nde “The Teacher” filminin gösterimi öncesi filmin BAFTA ödüllü ve Oscar adaylığı bulunan Filistin asıllı İngiliz yönetmen Farah Nabulsi yaptığı konuşmada; adaletsizlik için, insanlık için her zaman konuşmak gerektiğini, kendisinin de bunu yapmak zorunda olduğunu hissettiğini dile getirdi. Filmi Batı Şeria'da çektiğini dile getiren Nabulsi, askeri sömürgeciliği yansıtmanın kolay olmadığını, kafasındaki düşündüklerini filme yansıttığını belirtti.

FİLMİ ÇEKERKEN İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLER ZEYTİNLERİ YAKTI

Farah Nabulsi; “Bu filmi Batı Şeria’da çekildi ve bir dönem draması değil, gerçek bir konu. Olaylar gerçekleşirken çektim. Filmi çekerken çok stresli anlar yaşadık. Öğretmenin olduğu köyün adı Varin. Bu filmi çekerken İsrailli yerleşimciler zeytinleri yaktı. Filmi çekmek stresli ve sinir bozucuydu. Bağımsız film çekmek her zaman zordur. İnsanlar izin günlerinde iki günlüğüne gittikleri zaman geri gelmekte zorlandılar. Yollar kapatılmıştı dört gün sonra gelenler oldu” şeklinde konuştu. 

“ADALETSİZLİĞE ŞAHİT OLMAK FARKLI HİSSETTİRDİ”

1988 yılından sonra 25 yıl Filistin’e gitmediğini 2013-2014 yıllarında tekrar geri döndüğünde gördüklerine çok şaşırdığını dile getiren Nabulsi, “Tabii ki kitaplarda, haberlerden neler olduğunu biliyordum. Fakat bu adaletsizliği bizzat şahit olmak çok farklı hissettirdi. Yaklaşık iki yıl terapi gibi yazdım. Zaten filmleri çok seviyordum, bu yaratıcı tarafımı kullandım. Kısa filmler yaptım üç kısa film yaptım. Bu filmde uzun filmim. Bence sanatta en önemli şey “ben kimim?” diye düşünebilmek.” diye konuştu.

Editör: Feridun Özbek