Arkeoloji

Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi açıldı.

Abone Ol

Ressam Feyhaman Duran ve eşi Ressam Güzin Duran’ın 1962 yılında İstanbul Üniversitesi’ne bağışladıkları evi kapsamlı bir restorasyonun ardından “Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi” adıyla ziyarete açıldı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar açılışın sanatsever ve içten bir topluluğun katılımıyla yapılmasından büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti.

FEYHAMAN DURAN’IN EŞYALARI

2018’de başlayan restorasyon ve konservasyon çalışmaları 2023 yılında tamamlandı. Çalışmalar sırasında özel yöntemlerle muhafaza edilen eşyalar bakım sürecinin ardından tekrar eve yerleştirildi. Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi, ünlü ressamın tabloları ve dedeleri Hattat Yahya Hilmi Efendi'nin hat çalışmalarının yanı sıra ev sahiplerinin günlük kullanım eşyaları, halılar, biblolar, Osmanlı Türkçesi ve Fransızca kitaplar gibi eşyaları barındırıyor.

Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi randevu alınmak kaydıyla her Salı ve Perşembe günleri ziyarete açık olacak.

SANATA ADANAN ÖMÜR

1886'da İstanbul Kadıköy'de doğan Feyhaman Duran, Paris'te sanat eğitimi aldıktan sonra 1919'da İstanbul'a döndü. Ressam ve hattat Güzin Duran ile 1922'de evlenen Duran, 1923'te Türk Ressamlar Cemiyetinin yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Duran, Atatürk'ün portresini kişisel izlenimleri ve fotoğraflardan faydalanarak çizerken, İnönü'nün portresini 1939'da canlı olarak çizme imkanı buldu. Yaşamının son iki yılında görme yetersizliği nedeniyle resim yapamayan Duran, 1970'te 84 yaşında hayatını kaybetti.

Feyhaman Duran ve eşi, ömürlerinin büyük kısmını Hattat Yahya Hilmi Efendi'den kalan ve 1962'de İstanbul Üniversitesi’ne bağışladıkları, Süleymaniye'de bulunan evde geçirdi.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN SANATA KAZANDIRDIĞI BİR MEKÂN

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, açılış konuşmasında ilk olarak Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi’nin tarihine değindi. “İçerideki eserlerin her biri tarih ve her biri paha biçilmez” diyerek eserlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Zülfikar, İstanbul Üniversitesi’nin sanata kazandırdığı mekânın birbirinden kıymetli ziyaretçileri ağırlayacağını belirtti.

“ZENGİN MİRASI DAHA İLERİ TAŞIYACAĞIZ”

Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi’nin zengin bir geçmişe ev sahipliği yaptığını belirten Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, İstanbul Üniversitesi’nin bu mirası daha ileri taşımasını sağlayacaklarını ifade etti. Uzun süren bir restorasyon ve hazırlık çalışmalarının ardından kültür ve sanat evinin açılışa hazır hale getirildiğini belirten Prof. Dr. Zülfikar, mekanın sanatsal çalışma ve araştırmalara katkı sunmasını diledi.

Açılış kurdelasının kesilmesinin ardından Prof. Dr. Gül İrepoğlu’nun anlatımıyla Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi’nin çeşitli bölümleri incelendi.