Aktüel

Hacer Foggo, depresyonun bir hastalık değil tepki!

Kent yoksulluğu ve kadın söyleşisinde konuşan Hacer Foggo, “Günümüzde depresyon, kaygı ve daha fazla içine kapanma durumu yaşanıyor. Birbirimizle dayanışacağız. Daha fazla konuşmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Abone Ol

Kent yoksulluğu ve kadın söyleşisinde konuşan Hacer Foggo, “Günümüzde depresyon, kaygı ve daha fazla içine kapanma durumu yaşanıyor. Birbirimizle dayanışacağız. Daha fazla konuşmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Maltepe Belediyesi ve İBB Kadın işbirliğiyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, "Kent yoksulluğu ve kadın" söyleşisi yapıldı.

Maltepe Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında "Kent yoksulluğu ve kadın" konulu bir söyleşi düzenledi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte, kadın ve çocuk yoksulluğu üzerine araştırmalar yapan aktivist Hacer Foggo ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Sevgi Uçan Çubukçu katıldı. Söyleşi, kadınların ekonomik bağımsızlıkları ve yoksulluğun kadınları nasıl daha fazla etkilediği konularında derinlemesine bir tartışma sundu.

FOGGO: “YOKSULLUK ÇOK KARMAŞIKLAŞTI”

Sulukule Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm sırasında kent yoksulluğu ve kadınlar üzerine yaptığı çalışmaları anlatarak sözlerine başlayan aktivist ve gazeteci-yazar Hacer Foggo şunları söyledi: “Aslında yoksulluk karmaşık. Sistem ne hale getirdi. Bugün yoksulluk sınırının altındayız. Çalışan yoksulluğu diye bir şey başladı. Kayıt dışı çalışan ailelerle tanıştım. 4 temel ihtiyaca bile erişemiyor onlar. Kiralarla birlikte her şeyin fiyatları attı. Ekonomik durumlar en çok da kadınları etkiliyor yapıyor. Son 1-2 yılda asıl sorumluluk sahibi olanlar hep bir savunma halinde. İzmir’deki olayı düşünün. Kadının çocuklarını bırakıp hurdaya gitmesi ve yaşam tarzı bile suç olabiliyor. 5 çocuğu ölmesine rağmen bakanlık kadını suçlu ilan edebiliyor. Bu haliyle kadın cinayetlerine baktığınız zaman en fazla yoksul kadınların öldürüldüğünü de görüyorsunuz.”

“DAHA FAZLA KONUŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Kadınların sosyo-ekonomik olarak desteklenmesinin yanı sıra ekonomik olarak da güçlü olmaları gerektiğinin altını çizen Foggo, “Kadınların ayakları üzerinde kalmasını sağlayacak projelerin önemli olduğunu düşünüyorum. Kadınlar ekonomik olarak güçlü olsunlar ki özgür olsunlar. Sosyal destekler kadınlara nefes aldıracak durumda da değil. Devlet de sanki verilen yardımlar yeterliymiş gibi en ufak bir çalışma görünce yardımları kesebiliyor. Bu da haliyle kadınları kayıt dışı çalışmaya yönlendiriyor. Bununla birlikte yoksulluk tükenmişliği de beraberinde getiriyor. Günümüzde depresyon, kaygı ve daha fazla içine kapanma durumu yaşanıyor. Depresyonun bir hastalık değil tepki olduğunu düşünüyorum. Birbirimizle dayanışacağız. Daha fazla konuşmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Nimet Karabulut, açılış konuşmasında, kadınların şiddet sarmalıyla iç içe yaşadığını vurguladı. Son yıllarda artan şiddet olaylarının toplumsal ve siyasi bir sorundan kaynaklandığını belirten Karabulut, belediye olarak kadınların karşılaştığı zorluklarla mücadele için önemli projelere imza attıklarını ifade etti.

Doç. Dr. Emine Sevgi Uçan Çubukçu, konuşmasında "yoksulluğun kadınsallaşması" terimine dikkat çekerek, yoksulluğun sadece ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal bir şiddet biçimi olduğunu belirtti. Çubukçu, kadın haklarının korunması için "İstanbul Sözleşmesi" ve kadına yönelik şiddete karşı 4P yaklaşımının uygulanmasının önemini vurguladı.

Söyleşi, katılımcıların soruları ve düşünceleriyle devam etti. Etkinlik sonunda, katılımcılara çiçek takdim edilerek, kadına yönelik şiddetle mücadelede dayanışma çağrısı yapıldı.