Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Opera sanatçısının bir yerde tıkılıp kalması bu asırda mümkün değil. Bir memleketin en iyi propagandası müzikteki başarısıyla mümkündür.” dedi.
Yunus Emre Enstitüleri’nin daveti üzerine Viyana ve Roma’ya konferansa giden İlber Ortaylı gezisinin sonunda Bologna’ya geçti. Hürriyet Gazetesi’ndeki köşe yazısında konu ile ilgili düşüncelerini yazan İlber Ortaylı, “Mert Süngü Johann Strauss’un Yarasa (Die Fledermaus) Opereti’ndeydi. Fledermaus’u Almanca değil İtalyanca ilk defa dinliyorum. Doğrusu daha güzel oluyor. Reji birincisi sınıftı, müzik tabii öyleydi, orkestra da öyleydi, teatrelite şahaneydi. Başrollerde Mihaela Marcu, Francesco Castoro ve hele Mert Süngü mükemmeldi. Rejisörlüğünü Cesare Lievi yapıyor.
Dışarıda bir düzineyi aşkın opera sanatçımız var. Bunların memlekete celbetmenin zamanı çoktan geldi. Gelip otursunlar demiyoruz ama sık sık sahne almaları lazım. Opera sanatçısının bir yerde tıkılıp kalması bu asırda mümkün değil. Bir memleketin en iyi propagandası müzikteki başarısıyla mümkündür. Bunun değişik örnekleriyle görmüşümdür. 100. yılda Atatürk’ün Türkiye’si onun çok önem verdiği musiki alanında başarıları devam ettirmesi. Ama asıl bir türlü değerlendiremediğimiz yetenekli gençlerimizi ve sanatçılarımızı millete göstermesi gerekmektedir. Belediyelerden bu konuyla tek ilgilenen Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen Hoca’dır. Eskişehir’i Türkiye’nin bir müzik holü hâline getirdi.” dedi.