Çocuk edebiyatının üretken ve sevilen yazarlarından Şermin Yaşar, Türk tarihçiliğinin önemli isimlerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı ile beraber şerbetçi bir çocuğun gözünden Millî Mücadele günlerini, Kurtuluş Savaşını yaşatacak.

Kronik Kitap etiketiyle yayınlanan Cumhuriyet’in İlk Sabahı romanının çizimlerini Gökçe Akgül yaptı.

İLBER ORTAYLI, ŞERMİN, ÇOCUKLARIN TARİH KİTAPLARINI HEP BÖYLE YAZSAK NE GÜZEL OLUR!

Sosyal medya hesabından “Cumhuriyet’in İlk Sabahı” ile ilgili düşüncelerini sevenleriyle paylaşan Şermin Yaşar, “Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı. Tüm gündemden muaf olarak bu başlı başına bir mesele olmalı, gerçekten coşkuyla ve anlayarak kutlamamız lazım. Biz İlber Ortaylı hocamla birlikte çocuklarımıza Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu, ülkenin savaştan nasıl yorulduğunu, kurtuluşun esasen ne olduğunu anlatmak istedik. Cumhuriyetin İlk Sabahı bir yıldır üzerinde çalıştığımız bir çocuk kitabı. Biz çok sevdik, hocam dedi ki bir gün çalışırken, “Şermin, çocukların tarih kitaplarını hep böyle yazsak ne güzel olur!” Tarihi sevdirerek okutmak başka, bunu başarabilirsek çok mutlu olurum kendi adıma. Ama asıl mühim olan Cumhuriyeti kavratabilmek çocuklarımıza. Kitaptaki asıl derdimiz bu oldu.

Kolay çalışma değildi, tekrar tekrar sordum, tekrar tekrar anlattırdım İlber hocama. Bir kere de daha dün anlattım ya demedi:) Var olsun, uzun yıllar var olsun.

Gökçe Akgül sabırla ve itinayla bir çizgi roman gibi resimledi kitabı, yürekten teşekkür, sağolsun.

Cumhuriyetin İlk Sabahı yarından itibaren tüm kitapçılarda. Okusanız da okumasanız da Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun, nice yüzyıllarda daim olsun.” ifadelerini kullandı.

Kitabın tanıtım bülteninde bir kesit…

Dünyaya gözlerimi bir savaşın ortasında açtım. Savaşın ortasının tam olarak neresi olduğunu bilmiyordum ama annem hep “Savaşın ortasında doğurdum ben seni,” derdi.

Tarih 23 Nisan 1920. Büyük Millet Meclisi binasının önünde adım atacak yer yok. Kalabalığın gerisinde bir tezgâh göze çarpıyor. Önünde bir çocuk, kimbilir belki bir seyyar satıcı. Annesi var mı, babası sağ mı? Vatan yorgun, halk yoksul, umutlar yitip gitmişken bir çocuk nasıl yaşar hayatı?