9. Çanakkale Bienali kapsamında düzenlenen çalıştay, kentlerin kamusal alanlarına yüksek sanatsal nitelikte eserler kazandırmayı amaçladı.

Kale Grubu, sanatın toplumsal yaşamda önemli bir yer edinmesini desteklemek amacıyla "Kamusal Alanda Sanat" çalıştayını düzenledi.

Çanakkale Bienali’nin 9. edisyonu çerçevesinde 19-20 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştay, sanat, mimarlık ve tasarım alanından uzmanları bir araya getirerek önemli görüş ve deneyimlerin paylaşılmasını sağladı.

Çalıştayın moderatörlüğünü Aura İstanbul Kurucu Üyesi ve Mimar Yılmaz Değer üstlenirken, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Çanakkale Bienali İnisiyatifi’nin kurucu direktörü Seyhan Boztepe, çeşitli akademisyenler ve sanatçılar etkinliğe katıldı.

Kale Grubu, bu çalıştay aracılığıyla toplumun nitelikli sanat eserleriyle buluşmasını, ilham verici kentsel mekanlar oluşturulmasını hedefliyor. Çalıştayda, kamusal alanın tanımları, mimarlık ve sanatın bu alanla ilişkisi, kalıcı ve geçici sanat uygulamaları gibi konular ele alındı.

İlk gün, Çanakkale Çan’daki Kaleseramik Fabrikası’nda gerçekleştirilen grup çalışmaları ile yerel paydaşların katkılarıyla kamusal alanda anıt-sanat örnekleri üzerine tartışmalar yapıldı. İkinci gün ise sonuçların paylaşılacağı bir panel düzenlendi.

Nâzım Hikmet 123 yaşında, Şişli'de anıldı Nâzım Hikmet 123 yaşında, Şişli'de anıldı

Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu’nun kültür-sanat alanındaki deneyimlerinin, kamusal alanlarda yüksek sanatsal niteliği olan eserlerin kazandırılmasına katkı sunmayı amaçladığını belirtti. CABININ Eş Direktörü Deniz Erbaş ise, Çanakkale’nin önemli değerlerinden Kale Grubu ile güç birliği yaparak Türkiye’ye örnek olacak bir sanat projesinin ilk adımını attıklarını vurguladı.

Çanakkale halkı, üniversite öğrencileri ve sanatçılar tarafından ilgiyle karşılanan panelde, kentlerde sanat mekanları ve ortak alanlarda sanat üretimleri üzerine fikir alışverişi yapıldı. Bu çalışma, Kamusal Alanda Sanat konusundaki geleceğe yönelik önemli bir başlangıç oluşturdu.

Kaynak: WOLA