Türk bilim insanları, Dünya’nın kara kutusunu keşfetmek üzere yeni bir yolculuğa başladı. 7’nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan 19 bilim insanı, İstanbul’dan yola çıktı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilecek seferde, Beyaz Kıta’nın şifrelerini çözecek yeni bilimsel araştırmalar yürütülecek.

Bu sene gerçekleştirilen sefere ilk kez 3 lise öğrencisi de katıldı. TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB)  tarafından düzenlenen “Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması”nda “Kutup Okyanuslarındaki Biyoplastik Kirliliğini Önlemek İçin Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi” Projesi ile birinci olan Antalyalı 3 kız lise öğrencileri yeryüzünün en büyük buz çölünde biyoplastikler üzerine çalışmalar yapacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yönlendirmesiyle şampiyon kızlar bilim seferine katılma hakkı elde etti.

Sefer koordinatörlüğünü TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy’un yaptığı heyette 19 Türk’ün yanı sıra 2 Ekvador, 1 de Kolombiyalı bilim insanı yer alacak. Dünya’nın en soğuk, en rüzgarlı ve en kurak kıtasına gidecek bilim insanları 18 farklı proje üzerinde çalışacak.

Heyeti uğurlayan TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanı (BİDEB) Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, başkanlık olarak sadece kutuplar üzerine değil çevre, iklim, matematik, fizik, kimya gibi pek çok alanda gençlerin projelerini desteklediklerini belirterek “3 öğrencimiz Türkiye’de ilk olacaklar ve ileride araştırma yapmak için adım atan öğrencilere yol gösterecekler. Projelerini orada yapacaklar ve hep beraber sonuçlarını göreceğiz.” dedi.

BÜYÜK GURUR

Antarktika’ya giden heyette yer alan lise öğrencilerinden Zeynep İpek Yanmaz, “Ekip olarak çok heyecanlıyız aslında. Biz bu projeye Gebze Teknik Üniversitesi’nde bir poster sunumuyla başlamıştık. Orada da hocamıza sunmuştuk. Uzun süreçlerden sonra TEKNOFEST Karadeniz'in sonunda bu fırsatı elde ettik ve projemizi Antarktika'da test edecek olmak bizim için büyük bir gurur.” dedi.

Projeleri ile meşe ağacının uzun kabuk ve meyve kısmını kullanarak nişasta ve selüloz bazlı biyoplastik film ürettikleri anlatan Yanmaz, “Geleneksel plastikler 450 yılda çözülürken bizim plastiğimiz 45 gün gibi kısa bir sürede çözülüyor. Hatta bazik ortamlarda daha hızlı çözülüyor ki okyanus ortamları kısmen bazik, böylece Antarktika'da daha da kısa bir sürede çözülecek ve bizim kullandığımız market poşetlerine göre 20 kat daha dayanıklı bir yapıya sahip.” diye konuştu.

Yanmaz, sefere katılacak ekiple beraber Ayder’de kar eğitimi aldıklarını söyleyerek “Giyimin bile orada nasıl olması gerektiğini öğrendik. Aslında psikolojik olarak da yine aynı şekilde. Aslında tamamen hazır olarak gidiyoruz. Antarktika deyince hepimizin hayali penguenler. Onları tabii ki göreceğiz. Asıl bizim yapacağımız, ürettiğimiz bir plastiğin oradaki çözülme sürecini incelemek. Yani bizim elde ettiğimiz verilerin bölgede de geçerli olup olmadığını görmek, bunu da göreceğiz.” dedi.

Siz bu konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!