Müzik meslek birlikleri MESAM, MSG ve MÜ-YAP, müzik sektöründeki telif hakkı kayıplarını ve dijital gelir sorunlarını çözmek için ortak çalışma başlattıklarını duyurdu.

Hatay’da 15 bin 301 adet tarihi eser ele geçirildi. Hatay’da 15 bin 301 adet tarihi eser ele geçirildi.

Müzik meslek birliklerden yapılan açıklamaya göre ''Dünyada ve Türkiye'de müzik sektörü büyük bir dönüşüm içinde. Teknoloji alanında gerçekleşen başlangıç ​​döndürme işlemleri, çoğaltılmasında ve tüketilmesinde yeni biçimlerin ortaya çıkmasının yolu açılır. Eser sahiplerinin temel hakkı olan telif gelirlerinde sahte ve lisanssız kullanımlardan oluşan kayıplar ve yapay zekanın gerçek yaratıcıların ortadan kaldıracak şekilde teşvik gelen uygulamalarda önemli sorunlar ortaya çıkıyor.

Ayrıca eser sahiplerinin sosyal hakları, statüleri ve ekonomik gelirleri yarattıkları üretim gücü düşünüldüğünde son derece yetersiz bir durumda. Bu durum, müzik kültüründeki gelişmelerde olumsuz bir ortam yaratıyor. Dijital gelirler açısından da çok sorunlu sorunlarla karşı karşıyayız. Özellikle platformların fiyatlarının dünyayla karşılaştırılmasında son derece düşük olması hak sahiplerinin gelirlerini doğrudan etkilerken, sahte kullanımlar konusunda yeterlilik işlemlerinin alınmaması Türkiye müzik endüstrisini dünya rekabetinde geri bırakıyor.

Sonuç olarak, dijital müzik alanında hak kayıplarına, lisanslamaya ve sektöre ekonomik, sosyal ve hukuki sorunlara yönelik ortak bir çözüm oluşturduğumuz; bütün hak sahiplerinin emeklerinin ve yatırımlarının alacakları alacakları adil bir sistem kurulumu için mücadelemizi, bu noktada en kısa zamanda bir üst büyüme yaratmak için çalışmaya başladığımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.''

Kaynak: WOLA