Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim elemanları tarafından Türk Tarih Kurumu himayesinde hazırlanan belgeselde, Dr. Selim Erdoğan Büyük Taarruz’un aşamalarını detaylı bir şekilde anlatıyor.
TTK tarafından Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi'nin 100'üncü yıl dönümünde hazırlanan; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Kurtuluş Özgen’in yönetmenliğini, Öğr. Gör. Berkay Göçer’in görüntü yönetmenliğini ve Prof. Dr. Birol Çetin’in de genel koordinatörlüğünü üstlendiği "Milletin Azmi: Büyük Taarruz" belgeselinin kısa metraj ve orta metraj olmak üzere iki farklı versiyonu üretildi. Kısa versiyonu çeşitli kanallarda, başta valilikler olmak üzere çeşitli kamu kuruluşlarının etkinliklerinde ve TTK’nın etkinliklerinde gösterilerek, büyük ilgi gördü.
Gala programında gösterilen belgeselde, bazı birliklerin intikali ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı açılışındaki görüntüleri ilk kez yayımlandı. Kapsamlı bir arşiv çalışmasıyla bir kısmı ilk defa kullanılan fotoğraf ve video görüntüleri eşliğinde Büyük Taarruz öncesinde yapılan hazırlıklar, Türk komuta heyetinin stratejik hamleleri, halkın mücadeleye katkıları anlatıldı. Taarruz öncesinde diplomasi, sağlık, lojistik, askerî birliklerin eğitimi alanlarında yürütülen politikalara yer verilen belgeselde, mücadelenin cephe hattıyla sınırlı olmadığı; cephede verilen mücadeleyi destekleyecek diğer alanlarda da zorlu bir savaş verildiği vurgulandı. 26 Ağustos günü başlayan ve 30 Ağustos’ta zaferle sona eren Türk taarruzu boyunca cephede yaşanan gelişmelerin üç boyutlu haritalar üzerinde anlatıldığı filmde, savaşın gerçekleştiği coğrafyada Dr. Selim Erdoğan’ın anlatımıyla, Büyük Taarruz’un aşamaları günbegün seyirciye aktarıldı.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Naci Bostancı; “Milletlerin tarihi o milletin fertlerine intikal eder. Bilseniz de bilmeseniz de o milletin tarihine ait hususlar bugünde kayıtlıdır. Bununla birlikte geçmişte neler yaşandığını tarihi belgeler ışığında ortaya koymak, bugünkü kuşakların geçmişe ilişkin içlerinde duydukları hissiyatı anlatılabilecek hale getirmek böyle eserlerle mümkündür.” ifadelerini kullanarak, belgesel filmin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs yaptığı konuşmada; Büyük Taarruz’un sadece askeri bir zafer olmadığını, aynı zamanda işgalci güçlere karşı tüm mazlum milletler için bir kılavuz olduğunu belirterek, “Bu zafer, Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde olduğu zaman neleri başarabileceğinin de en güzel örneklerinden biridir.” ifadelerini kullandı.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen; “Belgeselde; Milli Mücadele'nin hangi koşullar altında ve kimlere karşı yürütüldüğü, taarruz öncesinde yapılan hazırlıklar, taarruz stratejisi ve zaferin Türk tarihi açısından değeri ele alınmıştır.” dedi.