Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nazım Hikmet’in orijinal eserinin kütüphanelerde erişilebilir olduğunu karikatürist Nuri Kurtcebe’ye ait “Nazım Hikmet, Kuvayi Milliye” çizgi romanını kaldırdığını açıkladı. CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tepki gösterdi.

Sözcü Gazetesine konuşan ve TBMM’de soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı halk kütüphanelerinde Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” eserinin yasaklandığını duyurdu. İlgezdi, söz konusu yasağın, kitabın cinsel içerik barındıran çizimlerden dolayı konduğunu belirtti.

Bakanlık, eserin Nazım Hikmet’in değil, Kuvayi Milliye Destanı’nı çizgi roman olarak hazırlayan Nuri Kurtcebe’ye ait olduğunu vurguladı. Bakanlık açıklamasında, kitabın çocukların erişebileceği alanlardan kaldırıldığını ve uygun olmayan içerik nedeniyle genel erişime kapatıldığını ifade etti.

İlgezdi, bu yasağı “Kurtuluş Savaşımızı anlatan bir eserin, uygunsuz içerik bahanesiyle yasaklanması” olarak nitelendirerek, Bakanlığın bu kararı düzeltmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, benzer yasakların geçmişte de yaşandığını belirtti. İlgezdi, konuyu Meclis’e taşıyarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan yanıt almayı talep etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise yaptığı açıklamada, “Kuvayi Milliye Destanı” adlı çizgi romanın cinsel içerik nedeniyle kütüphanelerin genel erişim alanından çıkarıldığını belirtti. Ancak Nazım Hikmet’in orijinal eserinin kütüphanelerde erişilebilir durumda olduğu ifade edildi. Bakanlık, kitabın daha fazla erişilebilir olabilmesi için düzenlemeler yapıldığını, ancak çocukların ulaşamayacağı şekilde kütüphanelerde yer almayı sürdüreceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi “Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye’ eseri halk kütüphanelerinde yasaklandı” iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nazım Hikmet Ran’ın ‘Kuvayi Milliye’ eserini halk kütüphanelerinde yasakladı” iddiası doğru değildir.

Bahse konu eser Nazım Hikmet Ran’ın “Kuvayi Milliye” adlı eseri değil; Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” şiirini çizgilerle anlatan bir karikatüriste ait çizgi roman versiyonudur.

Söz konusu kitapta cinsel içerikli tasvirlerin yer aldığı sayfalar bulunmaktadır. Bu nedenle kitabın her yaş grubundan vatandaşın faydalandığı kütüphanelerde genel erişim alanında bulundurulması uygun görülmemiştir.

Eser, çocukların erişim sağlayamayacağı bir şekilde kütüphanelerde yer almaya devam etmektedir.

Bedri Baykam: Kültür Bakanlığı, Cumhuriyetin bütçesini kullanan bir bakanlık Bedri Baykam: Kültür Bakanlığı, Cumhuriyetin bütçesini kullanan bir bakanlık

Nazım Hikmet’in şiirlerinin yer aldığı “Kuvayi Milliye” veya “Kuvayi Milliye Destanı” başlıklı eserlerin farklı baskıları başta olmak üzere Nazım Hikmet’e ait onlarca eserin binlerce nüshası kütüphanelerde herkes tarafından erişilebilir ve ödünç alınabilir durumdadır.

Kaynak: WOLA