Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türk Dil Kurumu’nun yılın kelimesi seçilen “kalabalık yalnızlık” kavramını eleştirerek, yalnızlığın artışında güven duygusunun zayıflamasını vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türk Dil Kurumu tarafından yılın kelimesi olarak seçilen "kalabalık yalnızlık" kavramına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tarhan, bu kelimenin Türk kültürü ve Anadolu irfanıyla bağdaşmadığını belirterek, toplumumuzda dostluk ve komşuluk ilişkilerinin derin olduğunu, ancak günümüzde insanların kalabalıklar içinde yalnız hissettiklerini ifade etti.
Tarhan, yalnızlığın en büyük sebeplerinden birinin, evlerin güvenli alan olmaktan çıkması olduğunu vurguladı. Evdeki gerilimlerin, aile içindeki sağlıklı ilişkilerin eksikliğiyle birleşerek yalnızlık duygusunun arttığını söyledi. Türkiye’de ve dünyada artan tek kişilik hanelerle birlikte, yalnızlık hissinin daha belirgin hale geldiğini kaydetti.
İngilizce'de karşılığı bulunmayan "dost" kelimesi Türkçede derin bir anlam taşıyor.
Ayrıca, yaşlı intiharlarının küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Tarhan, Japonya'dan örnekler vererek, yalnızlık hissinin yaşlı nüfusun yanı sıra gençler arasında da arttığını açıkladı. Yalnızlığın psikolojik sebeplerinden birinin de toplumda güvenin azalması olduğunu belirtti. Güvenin olmadığı yerlerde yalnızlık ve korkunun arttığını söyledi.
Dostluk kavramının Türk kültüründeki önemine de değinen Tarhan, İngilizce'de karşılığı bulunmayan "dost" kelimesinin Türkçede derin bir anlam taşıdığını ifade etti. Dostluğun, yalnızlıkla mücadelede etkili bir araç olduğunu belirten Tarhan, dostluğun depresyona iyi gelen, yan etkisi olmayan bir "ilaç" olduğunu söyledi.
Son olarak, güven duygusunun arttırılması gerektiğini vurgulayan Tarhan, toplumsal yalnızlık sorununun kök nedenlerine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.