Sabahattin Zaim Üniversitesi, "Kutb-i Nâyi" olarak tanınan Ulvi Erguner’i oğlu Prof. Dr. Süleyman Erguner’in anlatımı ve bir konserle andı.

Arabesk “Bir kitle kültürü ya da bugünkü adıyla bir popüler kültürel türdür." Arabesk “Bir kitle kültürü ya da bugünkü adıyla bir popüler kültürel türdür."

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Türk müziğinin önemli ismi Ulvi Erguner’i vefatının 50. yılında düzenlediği anlamlı bir programla andı. Erguner ailesinin müziği sahnede yaşatıldı.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), Türk müziğinin önemli ismi ve "Kutb-i Nâyi" olarak tanınan Ulvi Erguner’i vefatının 50. yılında düzenlediği anlamlı bir etkinlikle andı. "Sadâsıyla Asrı, Sevdası ile Zamanı Aşan Neyzen Ulvi Erguner" başlıklı programda, Erguner'in hayatı, müziğe katkıları ve bıraktığı miras, Prof. Dr. Süleyman Erguner’in anlatımı ve bir konserle yeniden canlandırıldı.

Programın açış konuşmasını yapan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türk müziğinin kültürel miras açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, son yıllarda yabancı kökenli müziklerin artan etkisine karşılık, Türk müziğine sahip çıkmanın önemini belirtti. Eğitim Fakültesi bünyesinde Müzik Öğretmenliği Bölümü’nün Türk müziğine katkı sunduğunu ifade etti.

Etkinlikte, İZÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Erguner, babası Ulvi Erguner ve dedesi Süleyman Erguner’in müzik dünyasındaki derin etkisini anlattı. Neyzen, müziği bir nesilden diğerine aktaran Erguner ailesinin oluşturduğu ekolün, Türk müziği için çok değerli bir miras olduğunu belirtti. Prof. Dr. Erguner, babasının tasavvuf müziği ve neyzenlik geleneğini sahnede ve akademik alanda genişlettiğini, TRT’de yaptığı yayınlarla birçok kişiye ilham verdiğini söyledi.

Etkinlik, Kore Savaşı'na dair duygusal bir anekdotla devam etti. Prof. Erguner, babası Ulvi Erguner'in Kore Savaşı sırasında askerler için ney çaldığını, savaşın zorluklarına ve memleket özlemine derman olduğunu anlattı. Bir patlama sonucu hasar gören ney, yıllarca 'gazi ney' olarak bilindi ve bir süre sonra tamir edilerek tekrar çalınmak üzere Erguner ailesine geri döndü.

Konserin devamında, Erguner ailesinin besteleri ve Türk müziğinin seçkin eserleri seslendirildi. Prof. Dr. Süleyman Erguner’e Prof. Dr. Mehmet Öncel, TRT Ses Sanatçısı Furkan Biçer, Arş. Gör. Bedirhan Büyükduman, Öğr. Gör. Paşa Güven ve Mustafa Yasir Kılınç eşlik etti.

Dinleyiciler, dededen toruna aktarılan melodilerle Türk müziğinin derinliklerine yolculuk yaptı ve Ulvi Erguner’in müziğiyle duygusal bir deneyim yaşadı.

Kaynak: WOLA