RTÜK, ana haber bültenlerinde şiddet içeriklerinin artışını ve tarafsızlık ilkesinin ihlalini tespit ederek, yayıncı kuruluşlara uyarılarda bulundu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’de, haber sunucularının taraflı yorum ve siyasi içerikli açıklamalar yaparak gazetecilik etik kurallarını ihlal ettiklerini belirtti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon haberlerinde son dönemde artan şiddet içerikli yayınlarla ilgili kapsamlı bir inceleme yaptı. RTÜK izleme uzmanları tarafından yapılan araştırmalarda, gazetelerde “Üçüncü Sayfa Haberi” olarak adlandırılan ve genellikle şiddet, suç, kaza gibi olumsuz içeriklere dayalı haberlerin televizyon ana bültenlerinde sıkça yer aldığı tespit edildi. Bu tür içeriklerin özellikle WhatsApp İhbar Hattı gibi kaynaklardan gelen ham ve şiddet içerikli görüntülerle sunulması, izleyiciler üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.
RTÜK, şiddet içeren haberlerin, izleyicilerin şiddete duyarsızlaşmasına yol açabileceğini ve bu tür içeriklerin uzun süreli yayında tutulmasının izleyicilerin ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Yapılan birçok bilimsel çalışma, şiddet içerikli görüntülerin ve seslerin sıklığının, süresinin, canlılığının ve sunuluş biçiminin izleyiciler üzerinde şiddet davranışlarını artırıcı etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, RTÜK, yayıncı kuruluşlardan şiddet içeren durum ve olayları görselleştirmemelerini ve şiddet sahnelerinin defalarca tekrarlanmasından kaçınmalarını istedi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, televizyon haberlerinde sıkça yer alan şiddet içeriklerinin yanı sıra, haber sunucularının tarafsızlık ilkesine uymadığına dikkat çekti. Sunucuların, taraflı yorum ve siyasi içerikli açıklamalar yaparak gazetecilik etik kurallarını ihlal ettiklerini belirten Şahin, bunun medya sektörüne büyük zarar verdiğini vurguladı. Ayrıca, RTÜK Başkanı, haber bültenlerinde şiddet içerikli görüntülerin yanı sıra, genellikle olumsuz olaylara yer verilmesinin, izleyicilerde karamsarlık duygusu yaratmakta ve toplumu yalnızlığa itmektedir.
RTÜK, yayıncı kuruluşlara çağrıda bulunarak, şiddet içeren haberlerin sorumlu bir şekilde yayınlanması gerektiğinin altını çizdi. Şahin, 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesi gereği, tüm yayıncı kuruluşların, kamu yararı ve toplum huzuru gözeterek şiddet içeren içerikleri yayınlamamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, şiddet görüntülerinin abartılmaması, müzik ve ses efektleriyle etkisinin artırılmaması gerektiğine de dikkat çekildi.
RTÜK, özellikle ana haber bültenlerinde, şiddet içerikli görüntülerin yayınlanmaması gerektiğini, şiddet eylemlerini öven ya da haklı gösteren ifadeler ile görüntülerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Toplumsal şiddet olayları, aile içi şiddet ve hayvanlara kötü muamele gibi konuların da şiddet kapsamında değerlendirildiği hatırlatıldı. Ayrıca, savaş, terör olayları ve çatışma gibi yüksek şiddet içeren olaylarla ilgili eski görüntülerin, siyasi veya sosyal gelişmelerle karıştırılmaması gerektiği ifade edildi.
RTÜK’ün uyarılarına rağmen, yayıncı kuruluşların bu kurallara uymamaları halinde, gerekli yaptırımların uygulanacağı bildirildi. Şahin, yayıncı kuruluşların reyting kaygılarının anlaşılır olduğunu, ancak bu kaygıların toplum yararına aykırı şekilde hareket edilmesine neden olmaması gerektiğini vurguladı. Toplumda güven ortamı ve huzurun korunmasının en önemli öncelik olduğunu belirten RTÜK Başkanı, şiddet içeren içeriklerin halkı olumsuz etkileme riskine karşı, her bir yayıncı kuruluşun etik sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.
RTÜK, televizyon haberlerinde şiddet içeren görüntülerin ve seslerin sorumlu bir şekilde kullanılmasını, toplumu karamsarlığa sürükleyen, taraflı ve şiddeti teşvik eden yayınlardan kaçınılmasını talep etti. Aksi takdirde, RTÜK, yayıncı kuruluşlarına hukuki müeyyideler uygulayacağını duyurdu.