Itrî’den Günümüzü Müzikli Tarih” söyleşisinde konuşan Savaş Barkçin “Müzik tarihin bir aynasıdır. Müzik üzerinden tarihi, toplumları, inancı, felsefeyi ve hatta insanların eşyayla ilişkilerini keşfetmek mümkündür.” dedi.

“Savaş Barkçin ile Itrî’den Günümüzü Müzikli Tarih” söyleşi programının ilk bölümünde müzik ve tarih ilişkisi konuşuldu. Barkçin, makam dinletilerinin ardından yaptığı tahlillerle dinleyenleri müzik geleneğimiz hakkında bilgilendirdi.

"Girişimcilik ve Fütüvvet" temalı afiş yarışmasında 700 afiş yarıştı. "Girişimcilik ve Fütüvvet" temalı afiş yarışmasında 700 afiş yarıştı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün Buhurizade Mustafa Itrî Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak hazırladığı “Savaş Barkçin ile Itrî’den Günümüzü Müzikli Tarih” söyleşi programının ilk bölümü Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Serinin ilk bölümüne makam dinletileri ile başlayan  Savaş Barkçin, daha sonra makamlar üzerinden tahlil yaparak dinleyenlerin sorularını cevapladı.

“MÜZİK TEK BAŞINA BİR EĞLENCE DEĞİLDİR”

Itrî’den günümüzü kadar olan müzik tarihimizin konuşulacağı söyleşi programlarının ilk bölümünde müzik ve tarih ilişkisinden bahseden Savaş Barkçin, “Müzik tarihin bir aynasıdır. Müzik üzerinden tarihi, toplumları, inancı, felsefeyi ve hatta insanların eşyayla ilişkilerini keşfetmek mümkündür. Müzik tek başına bir eğlence değildir. İnsanın tamamlanması için ilgi ve meslek alanlarının komşularını da bilmesi gerekir. Bu şekilde anlamlı olur. O yüzden müzik, tarihin toplumsal değişimi, o dönemdeki güç ve düzen anlayışını, hem kişisel hem de toplumsal psikolojiyi, yaygın zevkleri ve modaları, değer anlayışını yansıtır“ ifadelerini kullandı.

“MÜZİK SİZİ, SİZE AÇAR”

Çeşitli makamlarda dinletileri tahlil eden Barkçin, makamların geleneğimizdeki yerini şu sözlerle anlattı:

“Bizim geleneğimizin çok önemli bir özelliği, yüzlerce makamının olmasıdır. Her bir makam, içimizdeki hâletiruhiyenin müzik dilindeki karşılığıdır. Her bir makam, içinizdeki on sekiz bin alemden bir alemi açar. Müziğin etkisi de buradadır. Sizi, size açar. Aslında hak ehli olan her şeyde kendini kendine açan bir yol görür. Müzik de öyledir. Gerçek tevhid ehli böyle olur. Her yaptığı işte hakkı görür ve arar. Çünkü kendini görmedikçe, hakkı göremez. Kendini bilmeyen, rabbini bilemez. O ayna sensin. Kendinin ayna olduğunu anlayınca, bütün alem sendedir ve çok rahat görürsün. “

Kaynak: WOLA