İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu Siegfried Lenz’in yazdığı, Sezer Duru’nun çevirisini yaptığı ve Özgür Yalım’ın yönettiği oyun, görme ve işitme engelli bireyler kapsamında erişilebilir hale getirildi.

Devlet Tiyatroları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde "Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı" oyununu, görme ve işitme engelli bireyler için erişilebilir hale getirerek sanatı herkese sundu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, 2024-2025 tiyatro sezonuna “Duy Beni” çağrısıyla başladı. Her sezon olduğu gibi bu yıl da engelli bireyleri unutmayan Devlet Tiyatroları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı” oyununu sahneleyerek engelli bireyler için eşsiz bir sanat deneyimi sundu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Türk Telekom’un iş birliğiyle hayata geçirilen “Erişilebilir Tiyatro” projesi, engelli bireylerin kültür ve sanat etkinliklerine katılımını artırmayı hedefliyor. İki sezondur süren bu projede, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyunlarda görme ve işitme engelli bireyler için özel düzenlemeler yapılıyor.

Tiyatro Circa “Nora (Bir Bebek Evi)” oyununu sahneye koydu. Tiyatro Circa “Nora (Bir Bebek Evi)” oyununu sahneye koydu.

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu Siegfried Lenz’in yazdığı, Sezer Duru’nun çevirisini yaptığı ve Özgür Yalım’ın yönettiği “Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı” adlı oyun, bu proje kapsamında erişilebilir hale getirildi. Görme engelli izleyiciler için, canlı betimleme yöntemiyle sahnedeki görsel öğeler ve gelişen olaylar anlık olarak aktarılıyor. Ayrıca, görme engelli sanatseverler için sahne turu düzenleniyor; izleyiciler kostüm, aksesuar ve dekorlara dokunarak sahneyle tanışabiliyorlar.

İşitme engelli izleyiciler için ise üst yazı sistemi devreye giriyor; böylece diyaloglar metin olarak izleyiciye sunuluyor. Bu sayede, tiyatro deneyimi herkes için erişilebilir kılınıyor.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki bu erişilebilir sanat deneyimi, sezon boyunca Devlet Tiyatroları oyunlarında belirli aralıklarla devam edecek. Bu proje, engelleri aşarak sanatı daha geniş bir kitleye ulaştırmayı amaçlıyor.

Kaynak: WOLA