TRT, “Kutsal İşgal” belgeselinde, Filistin'deki soykırımı ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin işlediği suçları belgelerle ortaya koyarken, İsrail’in ‘Hilltop Youth’ adlı radikal grubu nasıl gizli desteklediğini ilk kez gözler önüne serdi.

Çekimleri TRT World ekipleri tarafından yapılan “Kutsal İşgal” belgeseli, İsrail’in uzun yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze ve Batı Şeria’da yaşanan insan hakları ihlallerini derinlemesine inceliyor. Belgeselde, yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin Filistin topraklarında nasıl kurulduğu ve bu yerleşimlerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Gala öncesinde bir konuşma yapan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Filistin halkının direnişine güçlü bir destek veriyoruz” dedi. Sobacı, Filistin topraklarının tarih boyunca sükunet yurdu olarak anıldığını, ancak siyonizm hareketinin ve İsrail’in bu sükuneti bozduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve diplomatik çabalarla zulmü sona erdirmek için aktif rol oynadığını vurguladı.

TÜRK TELEVİZYONLARINDA GAZZE’DEN YAYIN YAPAN TEK KURUM “TRT”

Dünyanın selameti için var gücüyle çalışan Türkiye’nin kamu yayıncısı TRT olarak Gazzelilerin feryadını duyurmaya, Filistin'deki işgalin boyutlarını belgelemeye gayret ettiklerinin altını çizen Sobacı, "İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana gerek ulusal gerekse uluslararası haber mecralarımızdaki yayınların kahir ekseriyetini Gazze’ye ayırdık. Türk televizyonlarında Gazze’den yayın yapan tek kurum olarak, aylardır soykırımın yaşandığı yerlerden canlı bağlantılar gerçekleştiriyoruz.

7 Ekim'den bu yana Gazze'de 170 basın mensubunu katleden İsrail'in, hiçbir ahlaki ve insani sınır tanımayan taciz, saldırı ve tüm engellemelerine rağmen sahadaki arkadaşlarımız bir an bile tereddüt etmeden, canlarını ortaya koyarak görevlerini yapmaya devam ediyorlar.

Sobacı, “İsrail’in DEAŞ’ı olarak bilinen ‘Hilltop Youth’ adlı radikal gençlik örgütünün eğitim süreçleri, Filistinlilere uyguladıkları şiddet yöntemleri ve İsrail devletinin onları el altından nasıl desteklediği ilk kez “Kutsal İşgal” belgeselimiz sayesinde kayıt altına alınmış oldu.” dedi.

Galada, Filistinli aktivistlerden Avustralyalı tarihçilere kadar çeşitli konuşmacıların katıldığı paneller düzenlendi. Panellerde, İsrail’in işgal ve soykırım stratejileri, bu süreçte yaşananlar ve uluslararası toplumun tepkisi hakkında bilgi verildi.

Katılımcılar arasında Filistinli düşünür Filistinli aktivist Issa Amro, Avustralyalı aktivist ve tarihçi Robert Martin, Filistinli düşünür Prof. Dr. Sami al-Arian, Yahudi kökenli İngiliz tarihçi Prof. Ilan Pappe, Nazi soykırımından kurtulan Kanadalı doktor Gabor Mate’nin oğlu yazar ve aktivist Aaron Mate, İsrailli gazeteci Gideon Levy, Amerikalı aktivist Medea Benjamin, Gazze’deki son çatışmalar sırasında bölgede bulunan Filistinli-Kanadalı hemşire Ahmed Kouta gibi önemli isimler yer aldı.

"KUTSAL İŞGAL" BELGESELİ HAKKINDA

Belgesel, Birleşmiş Milletler ile uluslararası toplumun büyük bir kısmının yasa dışı kabul ettiği Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'da Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri vahşeti, tanıklar ve faillerin gözünden, ses getirecek çarpıcı görüntüler ve röportajlar eşliğinde dünyaya aktarıyor.

Çekimler, TRT World Araştırma Ekibi'nin, 7 Ekim'de başlayan "Gazze Soykırımından" iki ay sonra Batı Şeria'daki radikal İsrailli grupların arasına zorlu bir süreçten sonra sızmasıyla gerçekleştirildi.

Filistin topraklarının işgalini gözler önüne seren belgeselde, İsrail medyasının bile zaman zaman "İsrail'in DEAŞ'ı diye tanımladığı "Hilltop Youth" adlı radikal grubun yetiştirildiği karakolların içinden yapılan çekimler de yer aldı. İsrailli aktivistler, eski İsrail askerleri, radikal yerleşimci liderler ve İsrail parlamento üyeleriyle yapılan röportajların yanı sıra İsrail'in Filistinlileri yerinden etme stratejilerini ve toprakların sistematik olarak çalınmasını işleyen belgeselde, yasa dışı yerleşimlerin nasıl kurulduğu ve Filistinlilerin evlerinin nasıl yıkıldığı ortaya konuldu.

76. Emmy Ödülleri’nde Japonya’nın kalbi Hollywood’da attı 76. Emmy Ödülleri’nde Japonya’nın kalbi Hollywood’da attı

Belgeseldeki röportajlar arasında yerleşimcilerin lideri Daniella Weiss, eski Hilltop Youth üyesi Milletvekili Zvi Sukkot, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, aktivist hukukçu Michael Sfard, Peace-Now hareketi lideri Haget Ofran, İsrail ordusunda keskin nişancı olarak görev almış eski asker Nadav Weiman yer aldı.

Kaynak: WOLA