Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen üstlendiği sergi, modern insanın tabiat ve toprakla yeniden bağ kurma arzusuna dair derin düşünceleri barındıran bir koleksiyon olarak sanatseverlere sunuldu.

Turgay Sarı’nın eserleri, doğadan aldığı ilhamla toprağın ruhuna ve doğanın dokusuna odaklanıyor. Resimler, hem estetik değerleriyle hem de taşıdığı mesajlarla büyük bir sanatsal güç ortaya koyuyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Mehmet Lütfi Şen, serginin amacını ve sanatçı Turgay Sarı'nın vizyonunu derinlemesine açıkladı. Şen, "Vaveyla" sergisinin doğayla ve insanın doğayla ilişkisi üzerine düşündüren bir yapıt olduğunu belirtti. Şen’in sergi hakkında kaleme aldığı yazısında, doğanın insanlık kültüründeki rolüne dikkat çekiyor. Şen, “Tabiat terimini, içindeki canlı ve cansız varlıklarla birlikte yaşadığımız yerküre için kullanırız. Bu devasa mekanizma, insanlığın kültürel birikiminin temel kaynağıdır,” diyerek, doğanın insanlık için nasıl bir beslenme kaynağı olduğuna vurgu yaptı. Ancak, teknoloji ve ilerlemenin getirdiği olumsuz sonuçların günümüzde doğayla olan ilişkimizdeki dengenin bozulmasına yol açtığını ifade etti.

Şen, günümüz insanının doğayı kontrol etme arzusunun tehlikeli boyutlara vardığını, Turgay Sarı'nın eserlerinin ise bu gidişata dur demek ve doğayla uyum içinde yaşamayı yeniden hatırlatmak amacı taşıdığını belirtti. “Vaveyla”, adını Namık Kemal’in ünlü şiirinden alırken, sanatçı Turgay Sarı'nın eserleri, doğanın bir parçası olarak insanın içsel yolculuğunu yansıtır. Şen, “Bu tablolara bakarken, ‘ne güzel manzaralar’ şablonunun dışına çıkabilirsek, topraktan ve doğadan uzak kalmanın bizi kendimizden uzaklaştırarak kötürümleştiren yanıyla yüzleşebileceğiz,” dedi.

Sergi, Turgay Sarı’nın çocukluğunun geçtiği toprak evindeki kokuları ve Aşık Veysel’in "Benim sadık yârim kara topraktır" dizelerini eserlerine yansıttığı bir dünya sunuyor. Şen, eserlerin insanlığa, doğayla barış içinde bir yaşam kurmanın önemini hatırlattığını vurguladı.

Serginin açılış töreni, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Törene önceki dönem Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un oğlu, ressam Eldar Aytmatov da katıldı.

Muhammet Mağ’ın “Onion-Nun ‘n böldü’” sergisi Nevmekan Sahil’de Muhammet Mağ’ın “Onion-Nun ‘n böldü’” sergisi Nevmekan Sahil’de

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde açılan sergi, 31 Ocak 2025’e kadar ziyarete açık olacak. Sergi her gün sabah 10.00’dan gece 00.00’a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Turgay Sarı Kimdir?

Turgay Sarı, 1972 yılında doğdu. Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden 1998 yılında mezun olduktan sonra resim öğretmenliğine başlamıştır. Halen Yalova Atatürk Bilim Sanat Merkezi’nde sanat eğitimi vermeye devam etmektedir. Çocukluk yıllarından itibaren resimle iç içe olan Sarı, eserlerinde tabiatın ve toprağın hızla yok olmasına dikkat çekiyor. Türkiye’de ve yurtdışında düzenli olarak birçok sanat fuarına katılan sanatçı, bugüne kadar 10 kişisel sergi açmış ve 200’den fazla karma sergide yer almıştır. Resimleri, yurt içi ve yurt dışı koleksiyonlarında yer alan Turgay Sarı, resim çalışmalarını Yalova’daki atölyesinde sürdürmektedir.

Kaynak: WOLA