Televizyon

“Ufkun Ötesinde” belgeseli, Türkiye’nin insanlı uzay görevini ilk kez TRT 1’de anlatıyor

Yönetmenliğini Burcu Camcıoğlu’nun üstlendiği belgeselin çekimleri dört ülke ve 12 şehirde 2 yıl süresince gerçekleşti. Alper Gezeravcı’nın uzay çekimlerinin yanı sıra, NASA ve AXIOM Space ekibinin sağladığı görüntüler de belgeselde yer alıyor.

Abone Ol

Yönetmenliğini Burcu Camcıoğlu’nun üstlendiği belgeselin çekimleri dört ülke ve 12 şehirde 2 yıl süresince gerçekleşti. Alper Gezeravcı’nın uzay çekimlerinin yanı sıra, NASA ve AXIOM Space ekibinin sağladığı görüntüler de belgeselde yer alıyor.

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi, "Ufkun Ötesinde" belgeseliyle 1. yıl dönümünde TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşuyor. Belgesel, tarihi görevi ve perde arkasını anlatıyor.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi, “Ufkun Ötesinde” belgeseliyle ölümsüzleşiyor. 18 Ocak 2024 itibarıyla birinci yıl dönümünü kutlayan bu tarihi görev, belgesel aracılığıyla ilk kez televizyon ekranlarına taşınıyor. Bu gece saat 24.00’te TRT 1’de izleyiciyle buluşacak olan “Ufkun Ötesinde”, aynı zamanda TRT Türk ekranlarında da eş zamanlı olarak yayınlanacak. Belgesel, saat 02.00’de TRT EBA ve saat 22.00’de TRT Belgesel’de yeniden izlenebilecek.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak gerçekleştirilen bu görevde, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi farklı alanlarda 13 deneye imza atmıştı. Gezeravcı’nın görevine odaklanan belgesel, sadece Türkiye’nin uzaydaki ilk adımlarını değil, aynı zamanda uzay araştırmalarının insanlık için ne ifade ettiğini de sorguluyor.

Belgesel, astronot seçiminden eğitim süreçlerine, uzaydaki deneylerden AX-3 ekibinin dünyaya dönüş operasyonlarına kadar her aşamayı ayrıntılarıyla ele alıyor. Ayrıca, Gezeravcı’nın ardından görev alan Tuva Cihangir Atasever’in yolculuğuna da yer veriliyor.

Yönetmenliğini Burcu Camcıoğlu’nun üstlendiği ve 15 kişilik bir ekibin 2 yıl süresince gerçekleştirdiği belgesel çekimleri, dört ülke ve 12 şehirde toplamda 280 saatlik görüntü kaydı ile tamamlandı. Uzayda geçen süre boyunca Gezeravcı’nın çekimlerinin yanı sıra, NASA ve AXIOM Space ekibinin sağladığı görüntüler de belgeselde yer alıyor. Post prodüksiyonu yaklaşık bir yıl süren belgesel, Türkiye’nin uzay araştırmalarındaki önemli adımlarını tarihe not düşüyor.

Cumhurbaşkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından koordine edilen bu projede, Türkiye’nin insanlı uzay görevi tüm ayrıntılarıyla izleyicilere aktarılacak.