Türkiye Diyanet Vakfı, Dünya Çizerler Birliği ve Filistin'e Destek Platformu katkılarıyla düzenlenen sergide 59 ülkeden Filistinli 3 çizerin eserlerinin de aralarında bulunduğu 100 eser yer alıyor.
Taksim Camii Fuaye Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunulan serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, serginin, Gazze’de yaşanan soykırımı hem ulusal hem uluslararası düzeyde dile getirerek toplumsal bir bilinç oluşturmayı amaçladığını söyledi.
“BU ESERLER TARİHE İZ BIRAKACAK”
Ali Erbaş, sanat eserinin, ortaya koyulduğu döneme dair siyasi, sosyal, gündelik hayattan izler taşıyan, o dönemi anlatan, yansıtan bir vesika ve tarihe düşülen bir not olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yıllar sonra özgür Filistin için yapılmış olan bu eserleri gören insanlar, Filistin, Kudüs davasını hatırlayacak ve sizin bu eserleriniz tarihe bir iz bırakacak. Bu çerçevede Uluslararası Çizgilerle Özgür Filistin Sergisi’nde yer alan eserler de tarihin sanat alanındaki doğrulayıcısı olarak kabul edilmelidir.” dedi.
Sergideki eserlerin sadece bir etkinlikte yer almaları için üretilmediğini, sanatçıların Filistin’de yaşanan katliama ve bu katliam karşısında dünyanın umursamazlığına tepkilerini çizgileriyle ifade ettiğine vurgu yapan Başkan Erbaş, “Bir bakıma insanlığın tükenişine duyulan acıyı dile getiren sergideki eserler, doğrudan hayatın kendisine, yaşanılan drama odaklanarak, zalim bir devletin vahşetine tanıklık etmektedir. Bu sergi, insanlık adına değerli olan ne varsa çiğneyip kötülükleri savunan bir ahlaki kirlenmişliği, bir insani yoksunluğu sanatsal öğelerle ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.
“İNSANLIĞIN KALBİNE AÇILMIŞ BU ÖLÜMCÜL YARA, NASIL OLUR DA GÖRMEZDEN GELİNEBİLİR?”
Başkan Erbaş, Özgür Filistin Sergisi’nin yıllardır dünyanın gözü önünde yaşanan insanlık dramının, unutulmaması ve unutturulmaması adına da ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, “Nasıl olur da insanlık değerleri bu kadar aşağılanabilir? Nasıl olur da bu denli bir soykırım tüm dünyanın gözleri önünde alenen gerçekleştirilebilir? Bu akıllara ziyan şiddete karşı uluslararası bir sessizlik nasıl olur da mümkün olabilir? İnsanlığın kalbine açılmış bu ölümcül yara, nasıl olur da görmezden gelinebilir? Bu serginin bana göre asıl önemi de buradan, insanlık adına son derece vahim bir yaraya dokunuyor olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yarayı tüm dünyaya sanatın etkili kollarından birini kullanarak gösteriyor olması, serginin değerini daha da artırmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Uluslararası Çizgilerle Özgür Filistin” sergisi Taksim Camii Fuaye Salonu’nda 30 Aralık’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.