AB'nin finansal desteğiyle UNDP öncülüğünde, yedi pilot ilde yerel yönetimler ve sivil toplum, acil sorunlara çözüm odaklı strateji ve eylem planları geliştiriyor.

Kruvaziyer turizmi Türklerin ilgi odağı oldu Kruvaziyer turizmi Türklerin ilgi odağı oldu

Yerel yönetimler ve sivil toplum arasındaki iş birliği, iklim değişikliği ve afet hazırlığı gibi acil sorunlara çözüm bulma konusunda etkili bir yol haritası sunuyor. Bu kapsamda, Çanakkale, Mersin, Elazığ, Gaziantep, Trabzon, Manisa ve Eskişehir gibi yedi pilot ilde “sivil katılım” stratejileri ve eylem planları oluşturuluyor.

Elazığ ve Gaziantep, Şubat 2023'teki depremlerde büyük yıkım yaşadıkları için, eylem planlarının öncelikli konularından biri afet sonrası toparlanmaya odaklanıyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Kamu politikalarından etkilenenlerin sürece katılımı, ortak sorunlarımıza uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi açısından kritik öneme sahiptir,” dedi.

Eylem planları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör ve üniversitelerden temsilcilerin yer aldığı “Sivil Katılım Görev Güçleri” tarafından geliştirildi. Bir yıllık istişareler sonucunda, her pilot il için öncelikli alanlar belirlendi.

Pilot illerin tematik alanları:

Çanakkale: Afetlere hazırlık, çevre ve iklim değişikliği

Elazığ: Afetlere hazırlık, kırsal kalkınma

Eskişehir: Dirençli ve erişilebilir şehir

Gaziantep: Göç ve mülteci çalışmaları

Manisa: Kırılgan gruplar, gençlik

Mersin: Yerel kalkınma

Trabzon: Turizm ve şehir planlama

Planlar, 16 Ekim - 7 Kasım 2024 tarihleri arasında kamuoyuna sunulacak. Eylem planları, afet dayanıklılığı ve ortak bir dijital platform oluşturma, STK'lar ve kamu kurumları arasında veri paylaşımını teşvik etme gibi somut adımlar içeriyor.

Ayrıca, UNDP’nin Sivil Katılım Projesi kapsamında yerel sorunların çözümüne yönelik projelere 10.000 ile 150.000 ABD Doları arasında değişen hibeler verilecek. Bu süreçte 431 başvuru alındı ve başvuran STK'ların yerel belediyelerle ortaklık kurmaları şartı koşuldu.

UNDP’nin projeyi yürütürken ulusal düzeydeki ortakları arasında Türkiye Belediyeler Birliği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı yer alıyor. Gönüllülüğü teşvik eden etkinlikler de düzenlenerek, yerel toplulukların karar alma süreçlerine katılımı artırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: WOLA