Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, Ulus Tarihi Kent Merkezi'nde yüzde 85'i tamamlanan proje kapsamında restore edilen Antik Roma Tiyatrosu, 2 bin yıl aradan sonra yeniden etkinliklere açılacak.

17 bin 500 metrekarelik alanda yürütülen bu proje, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait kalıntıları içeriyor. Şu ana kadar yapılan kazılarda Osmanlı dönemine ait bir hamam yapısı ve debbahane (deri işleme atölyesi) gibi önemli eserler ortaya çıkartıldı.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, projenin yüzde 85’inin tamamlandığını belirtti. Antik Roma Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Ödemiş, arkeolojik buluntular nedeniyle projede önemli değişiklikler yapıldığını vurguladı. Proje tamamlandığında, Ulus Tarihi Kent Merkezi'nin hem yerel halk hem de turistler için önemli bir cazibe merkezi haline geleceği öngörülüyor.

103 yıllık tarihi konak Adapazarı'nda yeniden inşa ediliyor. 103 yıllık tarihi konak Adapazarı'nda yeniden inşa ediliyor.

OSMANLI HAMAM YAPISI VE MAHALLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Arkeopark’ta yürütülen kazılarda Osmanlı dönemine ait hamam, yollar ve debbahane gibi yapılar gün yüzüne çıkarken, bulunulan seramik parçaları ve diğer buluntular, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim edildi. Kazı çalışmaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı uzmanları tarafından yürütülüyor.

ROMA TİYATROSU YENİDEN HAYAT BULDU

Proje kapsamında restore edilen Antik Roma Tiyatrosu, 2 bin yıl aradan sonra yeniden etkinliklere açılacak. Bu kapsamda, alanın akşam saatlerinde ziyaret edilebilmesi için özel aydınlatma sistemleri de kurulmuş durumda. Arkeopark Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte Ankara'nın kültürel kimliği güçlenirken, şehir, tarih ve kültürel turizm açısından da önemli bir destinasyon haline gelecek.

Kaynak: WOLA