Manisa'nın Bintepeler bölgesinden kaçırılan ve ABD'de sergilenen 2,700 yıllık altın kolye, Türkiye'ye iade edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eseri teslim aldıklarını duyurdu.

Küllüoba Höyüğü'nde 5200 yıl önce yapıların bilinçli şekilde gömüldüğü keşfedildi Küllüoba Höyüğü'nde 5200 yıl önce yapıların bilinçli şekilde gömüldüğü keşfedildi

Manisa'nın Bintepeler bölgesinden kaçırılarak 1982 yılında ABD'ye götürülen tarihi altın Bintepeler Kolyesi, nihayet doğduğu topraklara dönüyor. Yaklaşık 2,700 yıl öncesine tarihlenen ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nde sergilenen kolye, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan müzakereler sonucunda teslim alındı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2024 yılında 20 tarihî eseri doğduğu topraklara döndürdük. Anadolu'nun bir tarihî eserini daha Türkiye'ye getiriyor ve bu sayıyı 21'e ulaştırıyoruz," dedi. Bakan Ersoy, Bintepeler Kolyesi'nin Manisa kökenli olduğunu ve nar şeklindeki altın ve kırmızı akik boncuklardan oluştuğunu belirtti. Eserin bölge tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ersoy, eserin iadesi sürecinde destek olan Boston ve New York Başkonsoloslukları ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür etti. Kolyenin geri dönüşü, Türkiye'nin kültürel mirasının korunması ve uluslararası işbirliklerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: WOLA