Assos antik kentinde, Hellenistik Çağ’a ait geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Anıtsal çeşme olarak bilinen yapı ise aile mezarlığı olarak tespit edildi.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram Köyü sınırları içinde yer alan Assos antik kentinde, 2200 yıllık mozaik ve 1800 yıllık anıt mezar keşfedildi. Keşif, antik mozaik sanatı için önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığındaki kazı heyeti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında yapılan çalışmalarla önemli bulgulara ulaşmaya devam ediyor. 2024 yılında en uzun kazı sezonunun gerçekleştirilmesiyle, Hellenistik Çağ’a ait büyük bir yapıda bulunan ve geometrik ile bitkisel motiflerden oluşan mozaik gün yüzüne çıkarıldı.
Prof. Dr. Arslan, mozaiklerin iyi korunmuş olmasının, antik mozaik sanatı açısından büyük bir keşif olduğunu belirtti. Bu tür mozaikler küçük parçalar halinde bilinse de, Assos’taki bu örnek, mükemmel bir şekilde korunmuş ilk örneklerden biri olarak kabul ediliyor.
2025 yılında, Geleceğe Miras Projesi kapsamında mozaikli yapının restorasyonu yapılacak ve bir koruma çatısı ile sergilenecek. Ayrıca, kazılar sırasında agoranın doğusunda yer alan, önceki araştırmacılar tarafından anıtsal çeşme (nymphaeum) olarak tanımlanan yapının aslında bir aile mezarlığı (Heroon) olduğu tespit edildi. Bu, mezar sahibinin varlıklı ve kente büyük katkılar sunmuş bir aileye ait olduğuna işaret ediyor. Ancak mezarın hangi aileye ait olduğu henüz bilinmiyor.