TİKA, 1619’da Samsunlu Ali Paşa tarafından kurulan Lübnan'daki tarihi Mevlevihane’yi restore ederek gençlik ve kültür merkezi haline getirdi.

Mevlevihane, Trablusşam'ın Arap Kültür Başkenti ilan edilmesiyle yenilendi.

Konya’da 5. yüzyıla ait mozaikler ve Roma Yolu ortaya çıkarılıyor. Konya’da 5. yüzyıla ait mozaikler ve Roma Yolu ortaya çıkarılıyor.

Tarihi yapının, Trablusşam Abu Ali Nehri'nde meydana gelen taşkınlar ve Lübnan'daki iç savaş nedeniyle metruk hale gelmesinin ardından TİKA tarafından gerçekleştirilen yenileme çalışmaları, mevlevihanenin orijinal görüntüsünü koruyarak gençlik ve kültür merkezi olarak yeniden işlev kazanmasını sağladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın Trablusşam şehrindeki tarihi Trablusşam Mevlevihanesi'ni kapsamlı bir restorasyon çalışması ile kültürel bir merkeze dönüştürdü.

2024 yılında Arap Kültür Başkenti ilan edilen Trablusşam'da, bu tarihi yapı yeni işleviyle kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi ve Mevlevi Mütevellisine teslim edildi.

Tarihi mevlevihane, 1619 yılında Samsunlu Ali Paşa tarafından bir ilim merkezi olarak kurulmuş, 1672 yılında ünlü seyyah Evliya Çelebi tarafından ziyaret edilerek "limon, turunç, gül bahçeleriyle çevrili, nehre bakan dervişhaneleriyle hoş bir yapı" olarak tanımlanmıştı. Yenilenen mevlevihane, tarihî mirası yaşatmaya devam edecek ve gençler ile kültürel etkinlikler için önemli bir merkez olacak.

Kaynak: WOLA