Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmalarında bulunan yazıtın restorasyonu tamamlandı ve tarihi mezar odasına yerleştirildi.

150 yıllık Arslanbey Konağı kadın kooperatiflerine ve gastronomiye kazandırılacak. 150 yıllık Arslanbey Konağı kadın kooperatiflerine ve gastronomiye kazandırılacak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmaları Turizm Tanıtma Şube Müdürlüğü Arkeologları eşliğinde gerçekleştirildi.

TABULA ANSATA KEŞFEDİLDİ

Kazılarda, Jesus Christ monogramlı mezar odasının ön kısmında Grek ve Arami dilinde yazıtların yer aldığı bir Tabula Ansata keşfedildi. Tabula Ansata, kazı sırasında ortadan kırık bir şekilde bulunmuştu. Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletilen bu buluntu, restorasyon çalışmalarının başlatılmasına olanak tanıdı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü restorasyon süreci tamamlanarak, yazıt mezar odasının cephesine yerleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Adak tarafından yapılan çeviriye göre, yazıtın, Kineas ailesinin çocukları Zooras, Bias ve Boethos’a ait olduğu ve M.S. 3. yüzyıla tarihlendiği belirlendi. Prof. Dr. Adak, yazıtın Yunan kökenli isimler taşıdığı ve Edessa’nın kozmopolit yapısını ve kültürler arası etkileşimlerini yansıtan önemli bir buluntu olduğunu vurguladı.

Ayrıca, KUDEM Şube Müdürlüğü’nden Uzm. Arkeolog Zeynep Nida Yıldırım, yüksek lisans tezi kapsamında 24 numaralı mezar odasının ornamentik özelliklerini ve plan tipolojisini inceleyen bir araştırma da gerçekleştirdi. Yıldırım’ın çalışmaları, bölgedeki arkeolojik değerlerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Kaynak: WOLA