Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü'nde yapılan kazılardaki yeni keşif, Neolitik Dönem uygulamalarıyla benzerlik gösteriyor ve dönemin yapı gömme gelenekleri hakkında yeni bilgiler sunuyor.

Konya Karatay'da tarihi evler yeniden canlanıyor Konya Karatay'da tarihi evler yeniden canlanıyor

Kazılarda, 5200 yıl öncesine tarihlenen İlk Tunç Çağı'na ait önemli bulgulara ulaşıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Türkteki'nin başkanlığındaki ekip, höyüğün batısında yürütülen kazılarda, yapıların bilinçli bir şekilde gömüldüğünü ortaya koyan bulgular elde etti.

Kazılarda, evlerin ve içlerindeki ocak, kül çukuru, silo gibi öğelerin tamamen boşaltılıp temizlendikten sonra kırmızı renkli steril bir toprakla (kaliş) kapatıldığı belirlendi. Özellikle çamurdan yapılmış silonun bile tahrip olmadan korunacak biçimde toprak altında bırakıldığı tespit edildi. Bu işlem, yapılar üzerinde detaylı bir korunma sağlamak için gerçekleştirilmiş gibi görünüyor.

Prof. Dr. Murat Türkteki, bu alandaki yapıların özellikle arka odalarının bilinçli olarak gömüldüğünü belirtti. "Çevrede bulunan kırmızı renkli steril toprak, yapıların içine tamamen doldurulmuş ve bu sayede yapının duvarları 2,5-3 metre yüksekliğe kadar korunmuş vaziyette," diyen Türkteki, yapıların normalde sadece temellerinin korunmuşken, burada neredeyse tüm yapının çatıya kadar korunduğunu ifade etti. Ayrıca, bu işlemin öncesinde kapı ve havalandırma alanlarının taşla kapatıldığı, ardından ise doldurma işleminin yapıldığı ve bu süreçte bir tören ya da ritüel gerçekleştirildiği gözlemlendi. Törende kullanılan kaplardan biri yapının içine atılmış ve kurban edilen hayvanların parçaları da bırakılmış.

Bu bulgular, Küllüoba'daki yapı gömme uygulamalarının literatürdeki ilk örneklerinden biri olduğunu ve dönemin gömme ritüellerine dair yeni bilgiler sunduğunu ortaya koyuyor. Kazılar, Neolitik Dönem'le özdeşleşen yapı gömme uygulamalarının İlk Tunç Çağı'nda da devam ettiğini gösteriyor.

Kaynak: WOLA