Billur Karadağ, Mübeccel Timaç ve eşi Gürkan Timaç tarafından Bornova Ata Anı Evi’ne bağışlanan Cumhuriyet dönemi eserler tarihin önemli izlerini taşıyor.  

Bornova Belediyesi tarafından işletilen Ata Anı Evi, Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait eşyalar, kitaplar ve haritalardan oluşan değerli bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şube Başkanı Mübeccel Timaç ve eşi Gürkan Timaç tarafından bağışlanan eserler, tarihin önemli izlerini taşıyor.

Bağışlanan eserler arasında, 1935-1936 yıllarına ait Alaca Höyük Hafriyatı, 1941 tarihli Türk Tarih Kurumu Pazarlı Hafriyatı, 1932 yılına ait Birinci Türk Tarih Kongresi yazıları ve 1928 tarihli Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuruluşu gibi nadide eserler bulunuyor.

"Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi" basın mensuplarından tam not aldı "Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi" basın mensuplarından tam not aldı

Ayrıca, 1931-1949 yılları arasında ortaöğretim ders kitabı olarak okutulmuş ve sonrasında müfredattan çıkarılmış olan tarih kitapları da koleksiyona dahil edildi. Eserler arasında 1938 yılına ait Türkiye Cumhuriyeti haritası, 1937 İkinci Ordu Manevra Hatırası ve eski Türkçe Muhtar Heyeti Mührü de yer alıyor.

El işçiliği örneklerinden biri de, 1952 yılında işlenmiş olan masa örtüsü, Atatürkçü Düşünce Derneği Buca Şube Üyesi Billur Karadağ tarafından bağışlandı.

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, bağışları kabul ederken şunları söyledi: “Belkahve, Kurtuluş Savaşı’nın önemli simgelerinden biridir. Ata Anı Evi ise, hem Atatürk’ün anısını yaşatmak hem de geçmişten geleceğe bir kültür köprüsü kurmak adına son derece anlamlı bir alandır. Bu eserler, geçmişimizin izlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çok değerli bir katkıdır.” Başkan Eşki, Bornova Belediyesi olarak bu mirası yaşatmaya ve korumaya devam edeceklerini de vurguladı.

Belkahve, Atatürk’ün 9 Eylül 1922’de İzmir’e girmeden önce kenti seyrettiği ve “İzmir, sana bir şey olacak diye çok korktum” dediği yer olarak biliniyor. Bu tarihi önemi taşıyan Belkahve, 2016 yılında yapılan restorasyonla Ata Anı Evi olarak yeniden hayat bulmuştu.

Kaynak: WOLA