Kitap - Edebiyat

Ruşen Çakır’ın “Gomaşinen, Hatırlıyorum” kitabı raflarda yerini aldı.

Abone Ol

Gazetecilikte 40. yılın eşiğinde olan Ruşen Çakır eski kuşak gazeteci olduğu için Gomaşinen’in yazılı olarak da varlığını sürdürmesini istedi ve yeni kitabını Metis Yayınları etiketiyle yayımladı.

Kitabın tanıtım bülteninde bir kesit…

“35 yıllık gazeteciyim. Türkçenin dışında, Fransızca ve İngilizceyi anlayabiliyorum, konuşabiliyorum, yazabiliyorum da; ama kendi anadilim olan Lazcayı bilmiyorum. Birkaç kelimeden ibaret bir Lazca bilgim var. Bu da benim hayattaki en büyük ukdelerimden birisi. Bu nedenle, 35 yıllık gazetecilik hayatımdan kesitleri aktarmayı hedeflediğim bu podcast dizisinin başlığını ‘Gomaşinen’ olarak seçtim. Yani: Hatırlıyorum.”

Bu girişi ilk kez 5 Eylül 2020’de kullandım. İlk kez bir podcast dizisi yapıyordum. Hedefim gazetecilik hayatımı anlatmaktı. İlk bölümün başlığı “Çöl çadırında Erbakan Kaddafi görüşmesi”ydi zira bu olay meslek hayatımda bizzat şahit olduğum acayip bir skandaldı.

Belli bir ilgi gören diziyi bir yerde sonlandırmak gerekiyordu. 16 Temmuz 2022’de “Bir ömür gazetecilik” başlıklı 100. bölümle noktayı koydum.

Ama eski kuşak gazeteci olduğum için Gomaşinen’in yazılı olarak da varlığını sürdürmesini istedim ve içinden yaptığımız seçmelerle elinizdeki kitap çıktı. Ve gazetecilikte 40. yılın eşiğindeyim.

BİRİNCİ BÖLÜM

Gazetecilik Hayatım Boyunca

Katkı Sunduğum Mecralar

İKİNCİ BÖLÜM

Sahada 37 yıl

Türkiye’den Hatıralar

Yurtdışında Gazetecilik

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Gazetecilik ve Dezenformasyon

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ömür Boyu Tanıklık:

Türkiye’de İslami Hareket

BEŞİNCİ BÖLÜM

Türkiye’nin En Büyük Sorunu:

Kürt Meselesi

Aleviler

ALTINCI BÖLÜM

Türkiye’nin Son Otuz Yılı:

Milli Görüş ve Erdoğan

Tanık Olduğum Dönüm Noktaları

YEDİNCİ BÖLÜM

37 Yıllık Gazetecilik Tecrübemden

Elde Ettiğim Çıkarımlar

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Gazeteci olmayan Ruşen Çakır