Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan 16. Yüzyıl'dan kalma tarihi han, zengin mimari detayları ile hem kentin cazibe merkezi olacak hem de kültürel mirası geleceğe taşıyacak.

Şeker Han, tarih boyunca pek çok hikâyeye ev sahipliği yapmış, kültürel mirasımızın önemli bir parçası.

Gaziantep'in önemli ticari ve kültürel yapılarından biri olan Şekerhan’ın restorasyonunu üstlenen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hayırsever Güleç ailesi ile yaptığı protokol çerçevesinde çalışmalarını tamamladı. Hanın resmi açılış töreni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

HAN, MİMARİ YAPISI İLE EŞSİZ BİR DEĞERE SAHİP

Arasta Çarşısı'nda bulunan Şeker Hanı'nın ne zaman yapıldığı konusunda yeterli bilgiler bulunmamakta. Bununla beraber, Şer'i Mahkeme sicillerindeki kayıtlara göre 16. Yüzyıl'da bu hanın bulunduğu anlaşılmaktadır. Oldukça düzgün kesme taştan yapılan han, iki katlı hanlar gurubundandır. Hanın oldukça gösterişli bir giriş portalı bulunmaktadır. Hanın odaları ortadaki bir avlunun etrafında sıralanmışlardır. Bu avlu çevresindeki odaların önünde revaklar ve üst katın revaklarını taşıyan direkler vardır.

Han'ın avluya doğru ve güney yönlerden çevreleyen duvarları, kapı ve pencere kemerlerine kadar bir sıra kesme siyah taş, bir sıra kesme beyaz taş ile örülüyken, tarihi hanın iç mekanındaki süslemeler, diğer hanlara göre daha zengin olup, sütun başlıklarındaki taş işçiliği ile dikkat çekiyor.

ŞEKERHAN GAZİANTEP’İN TARİHİ DOKUSUNU GELECEĞE TAŞIYACAK

Şekerhan'ın yeniden hizmete girmesi, tarihi yapının korunmasını ve Gaziantep'in turizm potansiyelinin artırılmasını hedefliyor. Bu proje, Gaziantep'in tarihi dokusunun gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Gaziantep halkı ve ziyaretçileri, tarihi Şekerhan'ı ziyaret ederek bu önemli kültürel mirası yakından tanıma fırsatı bulacak.

Hadrianopolis’te 5. yüzyıla ait askeri strateji oyun taşları bulundu Hadrianopolis’te 5. yüzyıla ait askeri strateji oyun taşları bulundu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasında, Şekerhan’ın varlığının gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir restorasyonu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini belirtti. Yerlikaya, “Şehrimizin kadim değerlerini, geçmişten emanet olan değerlerimizi korumak, en güzel şekilde restore etmek ve yaşayan bizlere ve şehrimize gelen misafirlere sunmak çok önemlidir. Şekerhan tarihteki asıl amacına uygun şekilde hizmet vermeye yeniden devam edecek.” dedi.

Kaynak: WOLA