Sergi

Atatürk'ün, İstiklal Madalyası'nı aldığına dair vesika ilk kez Kurtuluş Savaşı Müzesinde sergileniyor

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü kapsamında 1. TBMM Binası'ndaki Kurtuluş Savaşı Müzesinde "İstiklal Madalyaları Sergisi" açıldı.

Abone Ol

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü kapsamında 1. TBMM Binası'ndaki Kurtuluş Savaşı Müzesinde "İstiklal Madalyaları Sergisi" açıldı.

Türk Milletinin kurtuluş destanı olan ve bu sene 102. Yılı yaşanan Büyük Taarruzu ve bu destanın kahramanları Kurtuluş Savaşı Müzesinde (I. TBMM Binası) açılan sergi ile yeniden anılıyor.

29 Kasım 1920’de kabul edilen İstiklal Madalyası Verilmesine Dair 66 Sayılı Kanun, Millî Mücadelenin merkezi olan ve çatısı altında alınan kararlar ile şanlı bir tarih yazan İlk Meclis Binasında çıkarılan en önemli kanunlardan biri olmuştur.

Bu kanun ile Kurtuluş Savaşı’nda cephede ve cephe gerisinde büyük fedakârlık gösterenler ile ilerleyen zamanlarda Kahramanmaraş, İnebolu, Gaziantep ve Şanlıurfa şehirleri İstiklal Madalyası’na layık görüldü.

Kanun ile birlikte Cephede bizzat savaşa katılanlara kırmızı, TBMM üyelerine yeşil, TBMM üyelerinden cephede savaşa katılanlara yeşil-kırmızı ve cephe gerisinde mücadele verenlere beyaz renk kurdele ile İstiklal Madalyası verilmişti.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de TBMM tarafından 1578 belge numaralı, yeşil-kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştı.

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) Haberleşme ve Silah Gücü odasında açılan sergide müzenin koleksiyonu olan farklı renk şeritlerde İstiklal Madalyaları, İstiklal Madalyası vesikası ile ilk defa sergiye çıkan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Yeşil-Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası teslim aldığına dair belge yer almakta. Bununla birlikte söz konusu madalyaların tasarımı ve tasarımcısı hakkında bilgilerin yer aldığı pano da ziyaretçilerin bilgisine sunuluyor.

Sergi, Ocak 2025’ e kadar ziyarete açık olacak.