Çorum'un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva Antik Kenti'nde 1990'dan bu yana süren kazılarda, 3 bin 500 yıl öncesine ait 4 bin tablet bulundu ve bu bulgular, antik dönemin tarihi hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Şapinuva Antik Kenti'nde bu sezon kazı çalışmaları yeni atölye alanları keşfetmek amacıyla başladı.
1990 yılında başlatılan arkeolojik kazılar, Hitit Üniversitesi Başkanlığı'nda devam ediyor. Hititlerin önemli yerleşim yerlerinden biri olan Şapinuva'da, yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine ait 4 bin civarında tablet bulunmuş ve bu tabletler, dönemin devlet yapısı, halkın günlük yaşamı ve kültürel alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Çorum'un Ortaköy ilçesinde yer alan Şapinuva Antik Kenti'nde 1990 yılında başlatılan arkeolojik kazılar 34 yıldır devam ettiğini ve bu süreçte tarihe ışık tutacak birçok bulguya ulaşıldığını ifade etti. Şapinuva'da, yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine ait 4 bin civarında tablet bulunmuş
Kazıların başkanı, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Önder İpek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü'nün izniyle kazı sezonuna kısa süre önce başladıklarını belirtti. Geçen yılki kazılarda, 3 bin 300 yıllık bir silo ve bazı işlik yapılar ortaya çıkarılmıştı. Bu yıl ise kazı ekibi, "Hitit silosu" adını verdikleri bölgenin kuzeyinde yeni araştırmalara odaklanıyor. Ekip, daha önce yapılan jeofizik çalışmalarına dayanarak, bu bölgedeki potansiyel işlik ve atölyeleri keşfetmeyi amaçlıyor.
Önder İpek, Şapinuva'daki kazıların 34 yıldır devam ettiğini ve bu süreçte tarihe ışık tutacak birçok bulguya ulaşıldığını ifade etti. İlk kazı çalışmaları Prof. Dr. Aygül Süel tarafından başlatılan bu alanda, Hitit dönemine ait önemli yapılar, kutsal alanlar ve kurban çukurları ortaya çıkarılmıştır. İpek, Şapinuva'nın diğer Hitit kentlerinden farklı bir yapıya sahip olduğunu ve yazılı kaynaklara göre bu bölgenin ikinci bir başkent olarak değerlendirilebileceğini vurguladı. Kazıların, Hititlerin bilinmeyen yönlerini gün yüzüne çıkarmaya devam edeceği belirtiliyor.