Orhan Pamuk’un edebiyat ve görsel sanatlar arasındaki ilişkiye duyduğu ilgiyle hazırladığı “Nesnelerin Tesellisi” sergisi, Prag’daki DOX Gallery’de ziyaretçilerini bekliyor.

Michaela Šilpochová'nın küratörlüğünde gerçekleşen sergi Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un, edebiyat ve görsel sanatlar arasındaki derin bağa olan ilgisi, “Nesnelerin Tesellisi” sergisiyle sanatseverlere sunuluyor.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un, edebiyat ve görsel sanatlar arasındaki derin bağa olan ilgisi, “Nesnelerin Tesellisi” sergisiyle ilk kez sanatseverlere sunuluyor. Prag’daki DOX Gallery’de açılan sergi, Pamuk’un görsel, kavramsal ve fotoğrafik çalışmalarını sergileyerek, yazarın edebi eserlerine göndermelerde bulunan bir sanat yolculuğuna çıkartıyor. Pamuk’un memleketi İstanbul ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan modern Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan tarihsel ve kültürel bağları da sergiye yansıyor.

Serginin odak noktasında, Orhan Pamuk’un ünlü romanı Masumiyet Müzesi yer alıyor. Yazar, bu eseri 2012 yılında İstanbul’da bir müze olarak açmıştı. Masumiyet Müzesi sergisi, 1950'lerden 2000'lere kadar İstanbul’un gündelik yaşamını betimleyen, “merak dolapları” olarak adlandırılan nesnelerle dolu. Bu eserlerde, Pamuk, kelimeler ve imgeler arasındaki ilişkilerle oynayarak, Dadaist ve sürrealist bir doğallıkla şiirsel bir dil yaratıyor.

Dox Gallery Prag Orhan Pamuk Sergi

“Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisi Kazlıçeşme Sanat’ta “Elisa Zonaro’nun İstanbul’u” sergisi Kazlıçeşme Sanat’ta

Ayrıca, sergi, Pamuk’un eski ustalarla ve modern ressamlarla hayali bir diyaloğa girdiği son eserlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu eserler, edebiyat ve görsel sanatlar arasındaki etkileşimleri vurgularken, kültürler arası önemli bir diyaloğu da sunuyor.

Sergi kapsamında, sanatçı Ali Kazma’nın Orhan Pamuk’un edebi ve sanatsal çalışmalarına, stüdyosuna, kütüphanesine ve arşivine odaklanan A House of Ink adlı video triptiği de yer alacak. Sergi, İstanbul Masumiyet Müzesi, Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları ve Münih Lenbachhaus Müzesi işbirliğiyle düzenleniyor.

Sergi, 6 Nisan’a kadar DOX Gallery’de ziyaret edilebilir.

Kaynak: WOLA