Savaş Barkçın, “Müzik her şeyi kuşatan bir şeydir. Müzik anlayışımız medeniyet anlayışımızın bir vitrini. Nasıl ki insanları kanına canına göre ayrıştırmıyorsak müzikte de melodileri öyle ayırmıyoruz.” dedi.
Esenler Belediyesi’nin yayın organı Şehir Ekranı TV’de meraklılarıyla buluşan “40 Makam 40 Anlam” programında bu kez “Acemkürdi” makamı konuşuldu. Savaş Barkçın ve Necati Çelik’in eşsiz sohbetleri etrafında gerçekleşen programda Barkçın, “Müzik üzerinden kendimizi konuşuyoruz” dedi.
Çelik’in ut dinletisiyle müzik ziyafetinin yaşandığı programda tarih ve müzik gibi pek çok konu ele alındı.
MEDENİYET ANLAYIŞIMIZIN BİR VİTRİNİ
Müziğin birleştirici etkisini anlatan Savaş Barkçın, “Acemkürdi birleşik bir makamdır. İki makam bir araya getirilip sentezleniyor. İki şey birbirine uyup bir ahenk oluşturuyorsa yamalı bir bohça gibi durmuyorsa o sentez başarılıdır. Makamlar da böyledir. Acem ve Kürdi aslında ayrı ayrı makamlardır. Makamların isimlerinde çok farklı yöre, halk isimleri bulunur. Bu da medeniyetimizin açıklığını gösteren bir delildir. Gençlere tavsiyem bu açıklığa dikkat edin. Osmanlı müziği dendiği zaman içinde Moldovalısı da var. Ali Ufki Bey Polonyalı. O da çok önemli bir yer kaplar. Müzik her şeyi kuşatan bir şeydir. Müzik bölüp ayrıştırmaz. Müzik anlayışımız medeniyet anlayışımızın bir vitrini. Nasıl ki insanları kanına canına göre ayrıştırmıyorsak müzikte de melodileri öyle ayırmıyoruz“ şeklinde konuştu.
DERS ALMANIN KIYMETİNİ BİLMİYORLAR
Üstatlık talebelik konusu hakkında konuşan Necati Çelik ise “Hoca öğrencisine sadece do, re, mi’yi öğretmez. Aynı zamanda oturmayı, kalkmayı, bir konuya yaklaşmayı öğrenir. Biliyorsun çok fazla talebem oldu. Bu işi çok severek yapıyorum. Rahmetli annemin bir lafı vardı ‘Aldığını buldum zannederler’ İnsanların bazıları bunun kadrini kıymetini bilmiyorlar. Hocadan ders almak çok önemlidir ama insanlar kendim yaptım zannediyor. O yüzden bu konulardan çok şikâyetçiyim“ ifadelerini kullandı.