Arkeoloji

Tarihi Akköy Yukarı Camii'nin restorasyonu başlıyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ilçesindeki tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyonu için protokol imzalayarak kente önemli bir kültürel miras kazandıracak.

Abone Ol

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ilçesindeki tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyonu için protokol imzalayarak kente önemli bir kültürel miras kazandıracak.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale ilçesi Akköy Mahallesi’nde 18. ve 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen tarihi Akköy Yukarı Cami’nin restorasyonunu gerçekleştirecek.

Bu çalışma, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2005 yılında “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenen caminin korunması için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Restorasyon projeleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Pamukkale Belediyesi arasında imzalanacak protokol ile hayata geçirilecek.

"Geçmişimize Sahip Çıkıyoruz"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, tarihi ve kültürel varlıklara sahip çıkma hedeflerinin altını çizerek, “Akköy Yukarı Cami’ni yeniden ayağa kaldırarak, bu önemli değeri gelecek nesillere aktaracağız,” dedi. Başkan Çavuşoğlu, Denizli’nin tarihi değerlerinin korunması ve yaşatılması konusundaki kararlılığını vurguladı.

Akköy Yukarı Cami Hakkında

Akköy Mahallesi’nde yer alan cami, Hicri 1327 (Miladi 1909-1910) tarihli Osmanlıca yazılarıyla dikkat çekiyor. Süsleme ve mimari özellikleri bakımından Osmanlı Dönemi’nin batılılaşma sürecinde inşa edilen önemli örneklerden biri. Cami, Denizli il sınırlarında bazı tarihi camilerde de görülen karakteristik kalem işi süslemeleri barındırıyor.

Cami, dikdörtgen plan tipiyle inşa edilmiştir. Ana ibadet mekânının kuzey tarafında iki katlı ahşap mahfil, güneybatı köşesinde ise bir ahşap minber bulunmaktadır. Dıştan kırma çatılı olan caminin iç mekânı gizli kubbe ile örtülmüştür. Kuzey cephesindeki son cemaat yeri, altı adet ahşap direkle desteklenmektedir.

Caminin iç kısmındaki zengin kalem işi süslemeler, bitkisel motifler ve çeşitli tasvirlerle zenginleştirilmiştir. Harim tavanı ve minberi, özenle işlenmiş ahşap detaylarıyla göz kamaştırmaktadır.